Ostani doma
Novosti / Hrvatska

rtl u sabornici

Jandroković otkrio koji će se zakon prvi naći na dnevnom redu Sabora pa poručio: 'Šteta da Milanović sutra ne dolazi'

Konstituirajuća sjednica Sabora je sutra u 10 sati

Potpredsjednik Sabora bit će Miroslav Škoro. Objavio je to na konferenciji za medije njegov Domovinski pokret, iako se prethodno nagađalo da će čelnik stranke Škoro tu funkciju prepustiti svojoj kolegici Karolini Vidović Krišto. Oporba ima pravo na dva potpredsjednika Sabora - drugi će biti iz SDP-a.

Konstituirajuća sjednica Sabora je sutra u 10 sati. Kako će to izgledati sutra i što možemo očekivati od novog saziva Sabora donosi Boris Mišević u ekskluzivnom razgovoru s Gordanom Jandrokovićem. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sve je spremno. Poduzeli smo aktivne korake kako bismo osigurali da epidemiološki sve bude u okviru standarda. Rasporedili smo zastupnike. Pripremljeni su svi materijali i očekujem da će sve ići glatko", kazao je Jandroković.

"Trudio sam se da bude svečana atmosfera pa ćemo svi biti u istom prostoru Sabornice. 89 zastupnika sjedit će na svojim mjestima, 54 bit će na galeriji i osam će biti u prostoriji do tako da imaju pogled na predsjednički stol i govor."

Kazao je da će zastupnici morati držati razmak, nositi maske i dezinficirati ruke. 

"Vjerujem da će svi biti disciplinirani i da ćemo zaštititi naše zdravlje", dodao je.

Osoba iz Ureda predsjednika Milanovića jučer je, otkrio je Jandroković, nazvala tajnika Sabora i priopćila da predsjednik neće doći na konstituirajuću sjednicu.

"Šteta da ne dolazi, mislim da bi bilo puno bolje da je ovdje, da iskaže poštovanje prema Saboru i novizabranim zastupnicima, no to je njegov odabir".

Zakon o obnovi grada Zagreba ide odmah idući tjedan, kazao je Jandroković. Hoće li to biti u utorak ili srijedu, ovisi kada će Vlada poslati zakonski prijedlog.

"Bit će to prvo čitanje, drugo čitanje odmah na početku iduće sjednice. Vjerujem da ćemo usvojiti Zakon početkom rujna".

Jandrokovića ne brine što vladajuća većina ima samo 76 ruku.

"Ako su disciplirani bolje je i lakše upravljati time nego s 90 zastupnika. Takvo je vrijeme da i 10 zastupnika u samoizolaciji, ali nećemo o tome u ovom trenutku razmišljati. Vjerujemo da će sve biti dobro", rekao je.

Domovinski pokret odlučio je da će potpredsjednik Sabora iz njihovih redova biti Miroslav Škoro.

''Logično je da je Škoro njihov odabir. Vjerujemo da ćemo dobro surađivati. Predizborna kampanja je jedno, a ovdje smo zastupnici i kolege i moramo voditi računa o interesu građana".

U novom sazivu nema nekih poznatih lica poput Marasa ili Pernara. 

"Ovo je takav posao, danas jesi, sutra nisi. Neki zastupnici koji su atraktivni više nisu u Saboru", kazao je Jandroković.

Na upit hoće li mu faliti, kaže da mu je teško na to odgovoriti. 

"Naučio sam da ljudi dolaze i odlaze, sjećat ću se sigurno nekih situacija. Vjerujem da će i u ovom sazivu biti atraktivnih zastupnika. Možda neće koristititi te metode, ali vjerujem da će svojim riječima uspjeti privući pozornost i biti konstruktivni sudionici rasprava".

Smatra da rasprava treba biti oštra, ali da istovremeno treba uvažavati drugačije svjetonazore.

"Sabor zrcali šarolikost hrvatskog društva. Imamo radikalno lijevih i radikalno desnih. Ovo je jedna nova situacija. Veselim se novim izazovima i nadam se da ćemo opravdati povjerenje građana", zaključio je Jandroković.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!