Ostani doma
Novosti / Hrvatska

konačna odluka

Meggle odlazi iz Hrvatske, a najveći gubitnici su radnici: 'Borimo se da dobiju što veće otpremnine'

Odluku o zatvaranju poslovanja u Hrvatskoj radnici su dočekali u šoku

Odluka je konačna, Meggle odlazi iz Hrvatske. Tvrtka je protekle dvije godine negativno poslovala, a koronakriza bi, procjena je njemačkog vlasnika, uzrokovala dodatne financijske minuse.

Čak 160 radnika dobit će otkaze koji će im biti uručeni 31. kolovoza. Iako će u Meggleu raditi do nove godine, nakon toga im ne preostaje ništa drugo nego tražiti nov posao. Danas je održan sastanak sindikalnih predstavnika radnika i članova Uprave. Na stolu je bila tema koja se tiče otpremnina i prava radnika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rezultati tog sastanka očekuju se u petak kada će se napokon znati pod kojim uvjetima radnici odlaze iz tvrtke u kojoj su godinama radili.

Vezana vijest

Meggle

Odluku o zatvaranju poslovanja u Hrvatskoj radnici su dočekali u šoku.

Upravo su radnici najveće žrtve cijele situacije. Od onih koji će dobiti otkaz, 30 su visokoobrazovani inženjeri, a 130 radnika i radnica su radnici na traci i u trgovini.

Na pitanje kako će sada ljudi koji su već u pedesetim godinama pronaći novi posao, odgovorila je za RTL Zlatica Štulić, predsjednica Sidnikata trgovine Hrvatske.

Vezana vijest

Meggle

"Od 156 radnika koji će dobiti otkaz u Meggleu, velikim dijelom su to osobe srednje stručne spreme, kemijski tehničari, tehničari poljoprivredne struke, upravni referenti i slično, a među njima ima otprilike 50 onih koji imaju 50 godina i više. Naravno da će njima biti izrazito teško naći posao", rekla je Štulić.

Važno je i pitanje otpremnina na koju radnici imaju pravo.

Vezana vijest

Kooperant

"Mi kao sindikat i radničko vijeće razgovarali smo s poslodavcem. Oni su u programu stavili određen broj otpremnina, međutim mi se borimo da radnici dobiju više. Inače po zakonu je, ako nema kolektivnog ugovora, šest bruto plaća maksimalna otpremnina koju radnik može dobiti. U petak imamo novi sastanak kako bi se iznos otpremnina povećao", izjavila je Štulić.

Radnik koji je 20 godina zaposlen u Meggleu, čija je prosječna bruto plaća bila 6000 tisuća kuna...

Vezana vijest

Meggle

"Prema zakonu, radnik dobije trećinu svoje bruto plaće za svaku godinu staža, maksimalno šest plaća. Znači, radnik od 20 godina staža u Meggleu po 2000 kuna, to je 40.000 kuna otpremnine", poručila je Štulić za RTL.

U problemima nisu samo radnici. Naime, veliki su problemi na vidiku i za seljake koji su cijeli život uložili u proizvodnju i prodaju mlijeka.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!