Ostani doma
Novosti / Hrvatska

što kaže struka?

Četiri mjeseca nakon potresa stigao Zakon o obnovi; Vid sa suprugom živi u kontejneru: 'Zemljište i dalje podrhtava'

Optimistična pretpostavka kaže da bi se zakon izglasati mogao krajem kolovoza

Uži centar Zagreba, koji je najjače oštećen u poplavi, prije četiri je mjeseca nastradao u potresu, i kao takav postao polje političkih obračuna u utrci za mjesto u saboru.

Na ekstremnoj kiši koja je potopila Zagreb posebno je teško ostati suh kad nemate adekvatan krov nad glavom. Vid to najbolje zna. U kuća stradaloj u potresu život nije moguć pa sa suprugom živi u kontejneru pored kojeg je kemijski wc.

Vezana vijest

Milan Bandić, poplava

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Moja kuća je potpuno neuporabljiva. To je za rušenje, ja unutra ne mogu živjeti. Evo vidite kontejner, dolje u garaži radimo sobu. I zemljište podrhtava malo i ova velika kiša, ne znam što da vam kažem", rekao je Vid Budek iz Zagreba.

Četiri mjeseca i dva dana od potresa, na prvoj sjednici nove Vlade u saborsku proceduru pušten je zakon o obnovi Zagreba.

U njemu je definirana raspodjela financiranja obnove. Država će pokriti 60 posto troškova, a županija i suvlasnici po 20 posto. Osnovat će se i Fonda za obnovu koji će pripremat, organizirati i provoditi obnovu. Za razliku od prvog nacrta zakona, gradonačelnik je novim prijedlogom zadovoljan jer su glavne stvari usuglašene.

Vezana vijest

"To je stambeno zbrinjavanje, participacija pomoći građanima, privatnim objektima, kućama i stanovima uz uvjet da grad obnovi svoje, država svoje, mislim da je 60, 20, 20. I ono što je treća bitna stvar za prvo čitanje je cjelovita obnova", izjavio je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Kandidat za gradonačelnika i vođa platforme Možemo!, koji je i sam pomagao susjedima u poplavi, novi prijedlog zakona smatra boljim, ali trebao se donijeti ranije.

"S obzirom na ovo što je sada u zakonu ne vidim nikakav razlog da se to nije moglo donijeti i prije nekoliko mjeseci. Dakle, on doslovno daje financijski okvir i donekle institucionalni okvir s ovim novim Fondom iako bi to po nama trebao biti Zavod, ali ne vidim šta se tu dramatično dogodilo da se to nije moglo riješiti i prije", poručio je Tomislav Tomašević, saborski zastupnik.

Vezana vijest

No, s druge strane dobro je da će se u Saboru između dva čitanja bolje moći artikulirati stav struke, kaže Tomašević. A struka također ovu verziju zakona pozdravlja. Osim financijskog i institucionalnog okvira, postavlja se i ograničenje cijena sanacije.

"Čime se sprječava krizno profiterstvo kojem već sada svjedočimo u kojem su cijene sanacije podivljale do neba. Predlažem Vladi da ne čeka donošenje zakona nego da hitnom uredbom regulira stanje na tržištu i svede cijene na one prije koronakrize i prije potresa", kazala je Marina Pavković, osnivačica zajednice stručnjaka i znanstvenika "Obnovimo Zagreb".

Prvo saborsko čitanje trebalo bi biti ovog utorka. Optimistična pretpostavka kaže da bi se zakon izglasati mogao krajem kolovoza. Vidu i ostalim žrtvama potresa preostaje samo nadati se da do tada ovakva kiša više neće pasti.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!