Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ATLAS

Koronakriza dokrajčila nekadašnjeg giganta: 'Od 152, ostat će 19 radnika, a upitno je do kada će i oni biti...'

Teška je situacija i u drugim agencijama i moguće je da uslijedi još otpuštanja

Koronakriza lančano je u probleme odvela i male kao što su hosteli, ali i one najveće. Najavljeni su otkazi u nekoć jednoj od najvećih putničkih agencija u Atlasu gdje bi većina djelatnika trebala dobiti otkaz.

Osnovani davne 1923. godine

''Pratim situaciju u Atlasu od početka, nažalost gigant koji je ušao u samostalnu Hrvatsku s 1300 zaposlenih, sada je spao na 152 zaposlena. Od 152 zaposlenika, čak 131 je tehnološki višak. Ostat će njih 19, ali upitno je do kada će i oni ostati. Žalosno je što smo došli u tu situaciju, no ona nije od jučer. Na kraju ih je uzeo Agrokor koji je upao u probleme u koje je upao i tu su se gomilali problemi. Prenosio gubitak iz godine u godinu i nažalost danas Atlas koji je osnovan 1923. godine i koji je za tri godine proslavio sto godina, on sada nestaje sa scene putničkih agencija'', rekao je Eduard Andrić, predsjednik sindikata turizma i usluga.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Andrić je napomenuo kako se u Hrvatskoj događa jedan apsurd, na početku godine svi su razmišljali gdje će nabaviti radnike za odrađivanje turističke sezone, no zbog koronavirusa turizam je sada u poziciji da u razdoblju koje slijedi, a najvjerojatnije i u slijedećoj sezoni, bit će radnika na pretek.

''Radnici koji su u ovom trenutku višak, imat će problema. Većina njih će najvjerojatnije ostati na Zavodu, te oni koji imaju naknadu trebaju biti sretni. A oni koji nemaju naknadu zasigurno će biti u velikim problemima'', kazao je Andrić.

''Mi kao sindikat nastojimo upravo to spriječiti, da velik broj radnika završi na Zavodu. Tražili smo potpore od strane Vlade i u tome smo uspjeli'', dodao je.

Vezana vijest

Cavtat, turizam

Teška je situacija i u drugim agencijama i moguće je da uslijedi još otpuštanja, no zbog koronakrize u turizmu je već sada bez posla ostalo 10 do 15 000 sezonaca. I Andrić priznaje kako su sezonci sada u najgoroj poziciji.

''Pokušali smo pomoći sezonskim radnicima međutim Vlada nije imala sredstava da i tu ljudima da neku nadoknadu'', kazao je Andrić.

Sindikat turizma i usluga priprema dopis prema Vladi i ministarstvu rada u kojem će zatražiti sastanak. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!