Ostani doma
Novosti / Hrvatska

NEĆE GA BITI PRIJE RUJNA

Plenković ostao bez glasa predstavljajući Zakon o obnovi Zagreba: 'Tako velika šteta zahtijeva i veliku odgovornost'

'Utvrdili smo da je zakon već na radnim tijelima dobio potporu i oporbenih zastupnika, iz rasprave se može utvrditi da je zakon dobar'

Vezana vijest

Stop COVID-19, koronavirus aplikacija

"Instalirali su mi je, ali zasad ne radi ništa posebno", rekao je Plenković.

Inače, cilj aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike, tako što će se brzo detektirati kontakti i svi ostali koji su bili izloženi koronavirusu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon te se "lakše" teme premijer osvrnuo na nešto bitnije i naglasio da će razmotriti i prijedloge i amandmane oporbe oko Zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa.

"Hoću. To sam već rekao i prošlog tjedna i jučer. Imamo i drugo čitanje, sigurno će biti korisnih stvari, nije problem nikakav", naglasio je Plenković.

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić otvorio je tu temu koja Zagrepčane zanima posljednjih nekoliko mjeseci i već su podosta nervozni što se ništa nije riješilo.

"Cilj nam je da zakon izdrži test vremena, da ne bude zakon koji obilježava samo 2020., te s obzirom na dugotrajnost same obnove, da ispuni svoju svrhu", rekao je Bačić nakon sjednice Kluba na kojoj su njegovi članovi još jednom "prošli" taj Vladin zakonski prijedlog.

Vezana vijest

Utvrdili smo da je zakon već na radnim tijelima dobio potporu i oporbenih zastupnika, iz rasprave se dade utvrditi da je zakon dobar, rekao je Bačić, napominjući da je zakonski prijedlog prošao redovnu proceduru, da je prihvaćen niz primjedbi građana i institucija.

Potvrdio je spremnost saborske većine da prihvati dobre oporbene prijedloge. Ako su dobri, poticajni, prihvatili bismo ih, no konkretne prijedloge oporbe ćemo tek vidjeti u drugom čitanju, kada se budu podnosili amandmani, u prvom čitanju su primjedbe uglavnom načelne, napomenuo je.

Premijer Plenković je pak bio podosta iskren. Ali je u jednom trenutku i ostao bez glasa zbog kašlja, zbog čega je morao zastati i popiti vode.

"Iluzija je da će sve biti brzo, to nije realno. Obnova je povijesna prilika da ga učinimo metropolom 21. stoljeća', naglasio je između kašlja Plenković.

Konkretnije, u petak 31. srpnja slijedi glasovanje o prvom čitanju, a tek po povratku s godišnjeg odmora, zastupnici će Zakon kompletirati. Samim time, on ne može biti izglasan prije rujna.

"Bit obnove nije povratak u prijašnje stanje, poanta je da protupotresna kvaliteta obnovljenih zgrada bude takva da mogu izdržati neki, ne daj Bože,  novi potres", poručio je Plenković iz saborske rasprave o zakonu za koju je prijavljeno rekordnih 10 klubova i 62 zastupnika pojedinačno.

Podsjetio je pritom kako se Dubrovnik još uvijek obnavlja od potresa koji ga je pogodio u proljeće 1979.

"Posao će biti transparentan, a tako velika šteta zahtijeva i veliku odgovornost", dodao je premijer pa detaljno odgovarao na sva pitanja zastupnika.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!