Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Plenković vs. Milanović

Dečki s dva brda dovikuju se mjesecima - donosimo vam priču o jednom prekrasnom prijateljstvu: 'Oni sad ne mogu natrag'

Dosada, halucinacije i jazavci

Znali smo da premijeru predsjednik ide na živce, ali je to konačno i pokazao. Andrej Plenković kaže da mu se akumuliralo, da je očito da je Zoranu Milanoviću dosadno, da ima puno vremena, a malo ovlasti, da grinta, da ga ne zanimaju blagdani.

Onda se javio Milanović iz Rijeke, da će on i dalje biti grintav, ali njega je netko krivo informirao da je Plenković to rekao na Twitteru pa je onda stalno spominjao Twitter i neke kasnonoćne tvitove i da to nije sigurno pisao Plenković, nego neki "jazavac".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon toga je iz Vlade stigao službeni odgovor da ne znaju o kojim tvitovima priča predsjednik i da on "ili laže ili halucinira". Kao što je nekidan Ured predsjednika službeno priopćio da premijer stalno sjedi u jednom restoranu. I tako se svađaju o Taču, Stožeru, izvanrednom stanju, karijesima, roditeljima, blagdanima i tome je li jedan predesni ljevičar, a drugi prelijevi desničar.

"Bilo bi bolje da šuti, nego da komentira", rekao je Plenković Milanoviću, a ovaj pak odvratio: "A što je sad rekao majko Isusova?!".

Vezana vijest

Andrej Plenković, Zoran Milanović

Nekad kolege pa suparnici, a danas u kohabitaciji

I tako se dečki s dva brda dovikuju već mjesecima. Izbori su obojici prošli, pred njima su barem četiri godine suradnje, ali jedan drugome su nepresušna tema. Najviše zapinje na viđenju ovlasti Nacionalnog stožera civilne zaštite. Predsjednik Milanović misli da je Stožer protuustavan, a premijer Plenković s time se nikako ne slaže. 

"Tu smo priču riješili već u Saboru, ponavljanje i recikliranje tema", rekao je Plenković.

"Ta izjava Plenkovićeva da je to reciklaža, to doživljavam kao kompliment", brzo je uzvratio Milanović.

Duga je povijest njihova odnosa, nekad kolege pa suparnici na parlamentarnim izborima, a danas u kohabitaciji.

Devedesetih godina kolege s Pravnog fakulteta Andrej Plenković i Zoran Milanović počinju biti kolege u Ministarstvu vanjskih poslova. Tada su ih u Ministarstvu zvali "zlatnom generacijom". Ubrzo im se karijere razilaze i postaju politički oponenti, ali dan danas neće propustiti priliku da jedan drugog podbodu pikanterijama koje su nastale u ovom Ministarstvu.

Sjećate se predsjedničke kampanje, tad je izgledalo da se za Pantovčak Plenković natječe umjesto Grabar-Kitarović protiv Zorana Milanovića.

"Moj pozdrav i razdragani mah novom ljubitelju Franje Tuđmana, ali mi znamo tko je Plenković. Dakle, on o Tuđmanu ima najgore moguće mišljenje. Lošije nego ja", govorio je u kampanji Milanović, no Plenković mu nije ostao dužan:

"Što se tiče Milanovića, imate čovjeka za kojeg smo mi 90-ih i Ministarstvu govorili 'jel to onaj što hvata krivine?' To je bila njegova odlika tada".

Svađali su se i oko toga tko je spominjao čijeg oca i majku.

Onda je Milanović dobio izbore i postao predsjednik. Tada je najavljena tvrda kohabitacija.

"Bit će tvrda kohabitacija u skladu sa Ustavom i zakonom. Imamo mi dugu povijest odnosa", rekao je Plenković.

No Milanović nije baš razumio na što premijer misli: "OK, pa rekao sam da ću mu biti najbolji prijatelj. U okvirima koliko je to moguće u politici. Tvrda kohabitacija? Ne znam što to znači. Treba pogledati u Ustav".

Vezana vijest

Zoran Milanović

Tko više 'visi' po finim restoranima

Milanović je napustio komemoraciju za akciju Bljesak u Okučanima zbog pozdrava "Za dom spremni na HOS-ovoj majici. Pa smo o toj drami slušali danima.

"Njegovo je pravo da ode, naša je obveza da ostanemo ovdje", komentirao je Plenković.

"Ja dođem u Okučane i kažem mu unaprijed da se ne blamira, što se događa. I da ima vremena reagirati. I onda mu trebaju tri dana da reagira i ispadne da sam ja bio u pravu", objasnio je svoju viziju predsjednik.

Razišlili su se i oko promjene datuma Dana državnosti s 25. lipnja na 30. svibnja. Iako su zajedno položili vijence na Mirogoju, kasnije su otišli različitim putem.

Naravno tu je i perpirka tko više jede u restoranu Tač. Kako Milanović nije došao na konstituirajuću sjednicu Sabora, a njegov službeni automobil je viđen na parkingu restorana, tako su iz njegovog ureda rekli da i neki drugi vole tamo jesti poput članova vlade koji žive u blizini.

"Bizarno, ja koliko sam shvatio, upit je je li bio na ručku ili nije. Onda se tako odgovori. Aluzije da tamo netko stanuje, a tamo stanujem ja i nitko drugi, mogu biti upućene meni. Odgovor koji implicira da ne izlazim iz restorana meni bi bio drag, ali nemam kad", komentirao je Plenković.

I tako ne prođe mjesec, a da se ne posvađaju. Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da ovakvo nadigravanje nije nešto što nam treba.

"Oni se svađaju jer im je ostao taj momentum. Krenula im je inercija i ne mogu natrag. Vidimo to kod Plenkovića koji se svađa u Saboru s ljudima koji mu ni po čemu nisu konkurenti pa ne može šutjeti i vidimo Milanovića kojeg nitko ne može ugroziti, ali bi htio biti u igri. Pri čemu je sadržajno Milanović u pravu kad kaže da je Stožer neustavan, ali to radi na jako iritantan način", smatra Puhovski.

Ako vas taj odnos iritira, pripremite se, gledat ćete ga još minimalno četiri godine. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!