Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ČUDNOVATA SITUACIJA

Mamiću i Bandiću koronavirus pomaže, ali i godišnji odmori u pravosuđu: Do presuda će se načekati...

Sjednice na Vrhovnom sudu ponovno počinju za mjesec dana. No, Bandić, Mamić i Dolački očito će morat pričekati i više od toga.

Iako je tijekom koronakrize, kasnije i potresa bio usporen rad pravosuđa, ovaj tjedan gotovo su svi već otišli na godišnji odmor. Na Županijskom sudu u Zagrebu rasprava više nema. 

Isto je na Vrhovnom sudu, a mnogi zvučni predmeti poput onih Zdravka Mamića, Milana Bandića i Željka Dolačkog čekaju javne sjednice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sudac Dundović koji je dobio slučaj Mamić - poručuju na Vrhovnom sudu - završava predmete koji su mu dodijeljeni iz 2018., pa će ići po strogom redu. Mamić, kažu, još nije planiran.

"On je istaknuo prvo da se radi o predmetu gdje osuđenik nije u pritvoru, prema tome po definiciji ne radi se o hitnom predmetu", kaže Željko Pajalić, glasnogovornik i sudac Vrhovnog suda.

Mamićeva obrana s tim se nikako ne može složiti. Tvrde, riječ je o specifičnoj situaciji i iznimnom interesu javnosti, a predmet - dodaju - i nije toliko opsežan koliko se čini. Jer od 200 stranica presude - kažu - stvarno obrazloženje je na 30 posto.

"Ponavljam da je to predmet koji je već trebao biti na sjednici gore, a kada će biti, na to mi ne možemo utjecati. Nama je u interesu. Postoji pet, šest visokokvalitetnih podnesaka u spisu koji ukazuju na ustavne i zakonske odredbe po kojima bi to trebalo učiniti", ističe Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića.

Prioritet je trebao biti i slučaj policajca Dolačkog koji je zbog optužbi za lažiranje provale u policijski sef i krađu dvije kile zlata, 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura - dobio šest godina zatvora. Dolački je u Remetincu. Presuda je još nepravomoćna.

"Čim je to nadležnost USKOK-a i Županijskog suda radi se o složenijem predmetu, ali mi mislimo da je barem mogla biti održana sjednica žalbena povodom naših žalbi jer ipak je Željko Dolački ipak u istražnom zatvoru skoro godinu i pol dana", navodi Alan Kubat, odvjetnik Željka Dolačkog.

Vezana vijest

Zdravko Mamić

Kada će biti održana javna sjednica - poziv nije dobio ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić oslobođen u aferi Štandovi. Ali, nepravomoćno.

"Nisam našao suce koji rade na njima, jer su na godišnjem odmoru pa vam ne mogu toliko reći kada planiraju na sjednicu iznijeti te predmete", govori Palajić.

Sjednice na Vrhovnom sudu ponovno počinju za mjesec dana. No, Bandić, Mamić i Dolački očito će morat pričekati i više od toga.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!