Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Neugodan slučaj

Grozna situacija: Ocu iz Rijeke koji vozi bolesno dijete na terapiju zabranjen ulazak u Sloveniju

Grozna situacija: Ocu iz Rijeke koji vozi bolesno dijete na terapiju zabranjen ulazak u Sloveniju
Shutterstock

Prema odluci slovenske vlade, otac je trebao ući u kategoriju izuzetaka od karantene

Slovenija je zabranila ulazak ocu iz Rijeke koji je svoje dijete vozio na trotjednu zdravstvenu terapiju. 

Trebao je biti izuzet od karantene

Riječanin je za Novi list potvrdio da su mu iz slovenskog veleposlanstva u Zagrebu poručili da, iako dijete ima slovensko državljanstvo, otac kao hrvatski državljanin može boraviti u Sloveniji samo ako se ondje podvrgne dvotjednoj samoizolaciji. Razlog tomu je činjenica da je Slovenija stavila Hrvatsku na žutu listi zemalja, a vezano uz opasnost od zaraze koronavirusom.

Vezana vijest

Može li se korona dobiti dvaput

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema odluci slovenske vlade, otac je trebao ući u kategoriju izuzetaka od karantene s obzirom da su razlozi ulaska u Sloveniju zdravstvene prirode. Takav izuzetak može dobiti predočavanjem negativnog testa na koronu koji ne smije biti stariji od 36 sati. 

Zajedno s majkom, koja je također slovenska državljanka, trebao je autom odvesti dijete na terapijski tretman i prijaviti boravak tijekom liječenja, ali mu je onemogućen prelazak granice. Problem je u tome što je početak terapije zakazan za ponedjeljak.

Problemi s granicom

Nažalost, ovo nije jedini neugodan slučaj koji su hrvatski državljani doživjeli na slovenskoj granici. Zbog ovakvih i sličnih incidenata koji zagorčavaju život ljudima s obiju strana granice, ovih je dana Unija Kvarnera uputila otvoreno pismo hrvatskom i slovenskom premijeru Andreju Plenkoviću i Janezu Janši.

Traže da se omogući nesmetan prelazak hrvatsko-slovenske državne granice za građane s područja Kvarnera i Gorskog kotara, kao i ostalih hrvatskih županija koje imaju sličnu povoljnu epidemiološku situaciju. 

Vezana vijest

svadba,koronavirus

Komplicirane odnose u koronakrizi između Slovenije i Hrvatske mogao bi dodatno zapapriti i slovenski plan za početak nove školske godine.

Naime, prema napisima slovenskih medija,s obzirom na to da školska godina ondje počinje 1. rujna, vlada će tražiti Slovence da se s godišnjih odmora u inozemstvu vrate do 15. kolovoza kako bi mogli provesti vrijeme u preventivnoj samoizolaciji do očetka nastave. Ako se plan zaista realizira, moglo bi biti negodovanja s obje strane granice.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!