Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PRIGOVORILA JOJ SRPSKI

VIDEO Emotivan govor SDSS-ovke u Saboru: 'Ja sam djevojčica iz kolone'. Vidović Krišto trčala da je napadne

Tog 4. augusta 1995. imala sam tačno osam godina, počela je svoju ispovijest u Saboru zastupnica Šimpraga

Zastupnica Karolina Vidović Krišto danas je ponovno izazvala buru u Saboru replicirajući zastupnici Anji Šimpragi iz Kluba zastupnika SDSS-a zbog toga što u svom govoru nije govorila hrvatskim jezikom. 

Vidović Krišto je nakon njezinog govora u ime Kluba zastupnika podigla povredu poslovnika. Već uobičajeno, potpredsjednik Sabora Željko Reiner joj je rekao da stavi masku, na što mu je ona odgovorila "hvala na preporuci", a tada je počela s kritikom zastupnice manjina. 

"Službeni jezik je hrvatski"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U Hrvatskoj i u Hrvatskom saboru službeni jezik je hrvatski. Nije tačno nego točno, nije 4. august nego 4. kolovoza", kazala je Vidović Krišto te kroz smijeh ponudila i objašnjenje zašto se zadihala. 

Vezana vijest

Svečano obilježavanje 24. obljetnice akcije Oluja

"Trčala sam uz stepenice pa sam malo zadihana", kazala je Vidović Krišto. Potpredsjednik Reiner joj je kazao da to nije bila povreda poslovnika jer se nije pozvala niti na jedan članak saborskog Poslovnika te joj je zbog toga dao i opomenu. 

"Sjećanje jedne djevojčice iz kolone"

Zbog drugog razloga, a ne srpskog jezika, pozornost je izazvao i govor zastupnice Šimpraga koja je govorila o svom bježanju iz Hrvatske nakon Oluje. "Svake godine u ove dane dijete progovori u meni. Sjećanje jedne djevojčice iz kolone", kazala je u svom govoru Šimpraga. 

"Tog 4. augusta 1995. imala sam tačno osam godina. Najednom i nebo je promijenilo boju. Sparina je otežavala disanje i nije slutilo na dobro", kazala je u govoru te dodala da je s ruksakom spremljenim za 2. razred osnovne škole bila spremna za "put koji nije ime i koji je vodio tko zna gdje". 

 

"Kolona je bila duga. Zvuk traktora i plaču su nas okruživali. Posljednje komadiće kruva ispod peke podijelila sam s rodbinom", kazala je u govoru te kazala da su ih pustili do Novog Beograda. 

Vezana vijest

Karolina Vidović Krišto

"Tada sam odrasla, za tu jednu noć"

"Tada sam odrasla. Za tu jednu noć", kazala je i dodala da se za četiri godine vratila u Knin. "Znala sam da su i moji vršnjaci, Hrvati s druge strane, prošli patnju i strah i morali ići putem gdje nije bio njihov dom. Ali sam isto tako znala da će ta ista djeca s jedne i druge strane jednom sjesti za taj isti stol i nedozvoliti da se više niti jednom djetetu ukrade pravo na djetinjstvo i sreću", kazala je u emotivnom govoru Šimpraga za koji je dobila pljesak u sabornici. 

"Znala sam da je puno važnije biti čovjek, nego samo Hrvat ili Srbin", rekla je u govoru. "Sada imam samo jednu želju: gradimo društvo slobode, gradimo zajedničku budućnost", zaključila je u govoru. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!