Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PODACI HNB-A

Veliki skok u travnju: Hrvatski dug prvi put u povijesti viši od 300 milijardi kuna!

Veliki skok u travnju: Hrvatski dug prvi put u povijesti viši od 300 milijardi kuna!
Patrik Macek/PIXSELL

U travnju je dug opće države porastao za više od 6 milijardi kuna, s 298,8 na 304,9 milijardi kuna

Hrvatska narodna banka objavila je najnovije podatke o dugu opće države koji je prvi put u hrvatskoj povijesti, potkraj travnja, iznosio više od 300 milijardi kuna, točnije 304,9 milijardi kuna

Hrvatski dug porastao je u jeku zatvaranja gospodarstva zbog pandemije koronavirusa kada se država "krpala" zbog pada gospodarskih aktivnosti i mjera koje su uvedene radi spašavanja radnih mjesta i ukupnog gospodarstva. U travnju je dug opće države porastao za više od 6 milijardi kuna, s 298,8 na 304,9 milijardi kuna. 

Posljednji puta ispod 290 milijardi kuna – u svibnju 2019. godine

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatski dug opće države posljednji je put bio ispod 290 milijardi kuna u svibnju prošle godine. U drugom dijelu 2019. "poletio" je na 297 milijardi da bi ponovno pao početkom 2020. na 291 milijardu u siječnju i veljači. Zatim stiže koronakriza i on potkraj ožujka iznosi 298,8 milijardi, a u travnju je prešao i granicu od 300 milijardi kuna. 

Vezana vijest

Andrej Plenković i Zdravko Marić

Na početku prvoga Plenkovićeva mandata dug je bio 283,4 milijardi kuna

Na početku prvog mandata Vlade Andreja Plenkovića, u studenom 2016. godine, dug je iznosio 283,4 milijarde kuna, što je za 20-ak milijardi manje nego što je iznosio u travnju ove godine. No, to nije bio problem dok je hrvatski BDP rastao brže nego dug pa je udio duga u BDP-u cijelo vrijeme padao. Upravo je to bio jaki argument premijera Andreja Plenkovića za kandidaturu za uvođenje eura u Hrvatskoj. 

U koronakrizi su se trendovi promijenili, BDP će sigurno padati, dug je počeo rasti pa će sigurno udio duga u BDP-u porasti dok se situacija ne smiri. No, vjerojatno će se oglasiti zvono na uzbunu sada kada je hrvatski dug prvi put premašio iznos od 300 milijardi kuna. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!