Ostani doma
Novosti / Hrvatska

IZ PRVE RUKE

Davor Božinović za RTL otkrio kako je došlo do povijesnog dogovora da predstavnik Srba dođe na proslavu Oluje

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade osobno je sudjelovao u pregovorima i dogovorima

Kako je došlo do povijesnog dogovora da na proslavu ''Oluje'' dođe i predstavnik Srba, otkriva nam naš reporter Boris Mišević

Vezana vijest

Andrej Plenković

I to iz prve ruke, u razgovoru s osobom koja je sudjelovala u tim pregovorima. Riječ je o ministru unutarnjih poslova i potpredsjedniku Vlade Davoru Božinoviću.

Eto, 25 godina nakon akcije ''Oluja'' predstavnik Srba bit će na obilježavanju u Kninu. Što je presudilo da se to dogodi?

"Ne bih kazao da je nešto presudilo, ali sigurno je u ovom razvoju situacije dovela politika Vlade Republike Hrvatske. To je već četiri godine mandata u kojem smo sigurno napravili dobre stvari za Hrvatsku i nastavit ćemo u tom smjeru."

Ovo je stvarno prekretnica – možete li nam otkriti kako se pregovaralo sa SDSS-om - je li odlazak hrvatskog predstavnika u Grubore bio uvjet za dolazak Srba u Knin? 

"Ovo su prevažni događaji da bismo postavljali uvjete. U posljednje četiri godine vodili smo teme vezane uz Domovinski rat, vodili smo i druge, vodit ćemo i dalje. Tomo Medved ići će na mjesto gdje su poginuli civili, ne samo kao potpredsjednik Vlade i ministar branitelja."

Zašto baš ministar Medved u Gruborima? Zašto ne vi?

"Nema inzistiranja. To su razgovori ozbiljnih ljudi koji žele dobro ovoj zemlji."

Čuli smo Aleksandra Vučića koji ne gleda pozitivno na ovo – za njega je "Oluja" i dalje etničko čišćenje. Kako to komentirate?

"Hrvatska je demokratska država koja je ostvarila sve svoje nacionalne ciljeve, oslobodila teritorij od agresije koja se vodila iz Beograda. Postala je članica NATO saveza i EU-a. Sigurno da kad bi netko mislio što i Vučić, sigurno bismo bili na marginama, a ne upravo završili predsjedanje Vijećem EU-a."

Milorad Pupovac neće biti u Kninu. Hoće li biti u Rači gdje se ove godine u Srbiji održava komemoracija za žrtve "Oluje"? Znate li to?

"To je pitanje za njega, nismo o tome razgovarali."

Što ako ode, hoće li to izazvati probleme?

"Bitno je da svi koji se krećemo raznim putevima da se na njima susretnemo, a ne da se razdvajamo. Ne znam hoće li biti problem njegov odlazak u Raču."

Vratimo se proslavi u Kninu – kakve su sigurnosne procjene?

"Kao sve ovih dana i mjeseci u Hrvatskoj, proslava će proći uz striktne epidemiološke mjere. Dakle, i ta obljenica, kao i sve, morat će se prilagoditi okolnostima, ali siguran sam da će organizacija biti na visini kao i dosad."

Vezana vijest

Andrej Plenković

Hoće li ovo biti nastavak poruke Ante Gotovine o tome da se okrenemo budućnosti?

"To ćemo vidjeti. General Gotovina davao je konzistentne poruke na tom tragu i mislim da Hrvatska sa svime što radi ima svoju budućnost."

Je li Gotovina sudjelovao u pregovorima i dogovorima?

"Nisam ga vidio, ali on ima prepoznatljive političke stavove."

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!