Ostani doma
Novosti / Hrvatska

SVETI JERONIM

U Split stigao novi brod za spašavanje na moru: 'Koristili smo se plovilom u vlasništvu ronilačkog kluba'

Postrojba postoji još od 2011. godine, a ima 36 školovanih pripadnika

Napokon! Više nikoga neće moliti za pomoć kako bi mogli pomoći drugima. Specijalističkoj postrojbi civilne zaštite, ali i drugim službama u Splitu stigao je novi brod za spašavanje na moru. Ime je dobio po zaštitniku Dalmacije, svetom Jeronimu, a kroz EU projekt njegovu je nabavu osigurala Splitsko-dalmatinska županija.

Od Splita do Brača za 15 minuta

Sv. Jeronim brzo je i praktično višenamjensko plovilo. Od Splita do Brača stiže za samo 15 minuta. Specijalistička postrojba civilne zaštite napokon ne ovisi o drugima, već za odlazak na intervencije ima - svoj brod.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

“Dosadašnje plovilo koje smo imali bilo je u vlasništvu ronilačkog kluba. Ovaj brod je namjenski, prije svega radni brod i on kao takav će pridonijeti da ova postrojba bude kompetentna za spašavanje za svim drugim postrojbama koje su u sastavu: od lučke kapetanije, GSS-a i drugih'', kazao je Bruno Stanić, zapovjednik Specijalističke postrojbe civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.


Postrojba postoji još od 2011. godine, a ima 36 školovanih pripadnika raspoređenih u 4 tima.

“Vi sami znate da mi držimo trećinu pomorskog dobra akvatorija u Splitsko-dalmatinskoj županiji tako da svaki novi brod je nama velika pomoć”, izjavio je Željko Kuštera, lučki kapetan Kapetanije Split.

Vezana vijest

Povećanje pomorskog prometa

Ove godine manje je akcija spašavanja na moru, ali posljednja dva tjedna ipak se povećao pomorski promet i broj nautičara.

''Imali smo nešto manje nego lani, to je oko 25 intervencija dok ih je lani u ovo vrijeme bilo oko 88'', kazao je Kuštera.

Sredstva za nabavu plovila Splitsko-dalmatinska županija osigurala je putem EU projekta.

“Vrijednost broda je oko 420 tisuća kuna i dobiven je iz projekta E-CITIJENS. Sve skupa 420 tisuća kuna“, kazao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Uz civilnu zaštitu ovakvim gliserima već se koriste vojska i policija. Razlog nije samo zato što je brz nego zato što pogodan i za nepristupačne uvale u koje ne može uploviti svaki brod.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!