Ostani doma
Novosti / Hrvatska

NOVAC ZA BUDUĆNOST

Nova ministrica za RTL otkrila koliko će Hrvatska povući od planirane 22 milijarde eura

'Bit će ovo radno ljetno', najavila je ministrica

Maloj Općini Antunovac priskrbila je 100 milijuna kuna iz EU fondova s kojima radi punih 12 godina, i prije ulaska Hrvatske u Uniju. Na poziciju ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije dolazi u trenutku kad se Hrvatskoj iz Bruxellesa nude 22 milijarde eura. Koliko očekuje da ćemo od tog iznosa privući i na što će se novac trošiti ministrica Nataša Tramišak otkrila je u ekskluzivnom razgovoru za RTL.

Vezana vijest

Andrej Plenković na summitu u Bruxellesu

Drugi tjedan ste u uredu. Jeste li se priviknuli?

Zaista, mogu reći da je vrlo dinamično, da nastavljamo radno, da će nam zasigurno i cijelo ovo ljeto biti radno, tako da mogu reći da je ovaj prelazak s jednog operativnog dijela, operativne razine prošao vrlo brzo i vrlo lagano.

Je li vas iznenadila ponuda premijera Andreja Plenkovića da preuzmete Ministarstvo?

Mogu reći da djelomično i nije, iz razloga što je premijer Plenković i u prethodnom mandatu pokazao da mu je važan regionalni razvoj Hrvatske, regionalna zastupljenost, da zaista posvećuje pozornost koheziji cijele Hrvatske i da to želi postići i u novom mandatu.

Vaša uloga će u ovom novom mandatu Vlade biti iznimno bitna. Hrvatska ima na raspolaganju 22 milijarde eura iz fondova EU. Postoji li popis prioriteta? U što će Hrvatska ulagati, koje su ključne točke na koje ćemo se koncentrirati?

Obnova grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Iz Fonda za solidarnost imamo osiguranih već 500 milijuna eura, 89 milijuna eura za ovu godinu. Govorimo na području Grada Zagreba, za početak o obnovi javnih zgrada koje su vezane za zdravstvo, isto tako i obrazovanje, ali i kulturu. Daljnji korak je, naravno, i pronalaženje modela kako sufinancirati nepovratnim sredstvima obnovu ostalih zgrada u Zagrebu.

Osim ovih problema koje imamo, osim potresa, to je jačanje regionalnih operativnih programa kako bi se strateški projekti županija mogli financirati. Govorim konkretno o jačanju projekta "Slavonija, Baranja i Srijem" koji je počeo u prethodnom razdoblju, ali i novih operativnih programa poput programa "Dalmatinska zagora", "Lika" i "Banovina".

Kolikim biste postotkom ostvarenih sredstava bili zadovoljni od ove 22 milijarde koje se nude Hrvatskoj?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


100 posto.

Prošli ste cijeli proces od lokalne razine u Općini Antunovac, radili ste u Osječko-baranjskoj županiji također na europskim projektima i sad ste ministrica. Koliko će vam na sadašnjoj funkciji cijeli put koji ste prošli zapravo olakšati stvar?

Operativno poznajem sve procedure potrebne da bismo pripremili, proveli jedan europski projekt i povukli europska sredstva. Ovdje, s razine Ministarstva, zasigurno je jedan novi smjer, to je jedna nova dinamika, način kako ćemo pojačati apsorpciju, kako ćemo brže odgovarati korisnicima, biti user friendly na neki način i biti bolji u komunikaciji s terenom.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!