Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Težak put do slobode

Traumatična ispovijest jedinog preživjelog iz Dalja: 'Tukli su nas telefonskim kabelima, oči ispadaju...'

Čičak svoju pravdu nije dočekao

Na današnji dan prije 29 godina, 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika civilne zaštite poginuli su braneći policijsku postaju u Dalju i to nakon što su se odbili predati agresorskoj Jugoslavenskoj narodnoj armiji.

U mimohodu, postavljanju vijenaca i paljenju svijeća na čelu s ministrom Davorom Božinovićem bio je i Josip Čičak, jedini preživjeli iz tog stravičnog napada. Čičak je   ispričao detalje ove herojske bitke, kamena temeljca hrvatske neovisnosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U cik zore prije točno 29 godina krenuo je napad na stanicu, priča pričuvni policajac Čičak koji je tada imao 31 godinu. Kada su se odbili predati, cijela zgrada policije, ali i veći dio Dalja, sravnjen je sa zemljom.

Vezana vijest

Anja Šimpraga

"Uvukao sam se u jedan svinjac. Nije bilo svinja, bile su neke stare stvari, ja sam se uspio sakriti. Poslije su oni došli u tu ulicu, odmah iza policije, 50 metara naprijed, došli su jesti. Sve sam ih vidio kroz fugne, a ne možeš ništa. Jednostavno nisam smio disati, a nisam ni znao u onom momentu da sam bio i ranjen", prepričao je Josip.

Vezana vijest

Barjak

Josip je jedini preživjeli u surovom napadu. Čak 39 njegovih kolega policajaca, gardista i pripadnika civilne zaštite je poginulo. Iako ranjen u glavu i nogu, uspio je preskočiti dvorišni zid. Dva je dana bio skriven i gledao one koji su presudili njegovim suborcima.

"Policijski službenici punih su šest sati odolijevali neprekidnom napadu na policijsku postaju. Kada ih je brojčano i u naoružanju nadmoćniji neprijatelj pozvao na predaju, hrabro su je odbili", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Već je tada znao, njegovi su prijatelji pogubljeni.

"Nas je sila napala. Cijeli novosadski korpus iz Srbije tako da nismo imali nikakve šanse, ali opet, nismo se htjeli predati jer onda bi bio masakr. Poslije kad su tenkovi opalili u nas tri granate, jednostavno nismo imali nikakve šanse ", ispričao je Čičak.

Na kraju su Josipa zarobili bivši kolege policajci koji su se priključili JNA.

"Nedostajalo mi je jedno 50 metara da izađem iz sela i onda su me uhvatili, kiša je prestala. Uhvatili me moji koleg, što sam se družio s njima. Poslije je došao i Arkan i ovaj i onaj i tako da jednostavno se ne možeš se izvući. Onda su me tukli bez razloga. To su podzemni kabeli, oni telefonski. Tim su nas tukli, a ne znam što da kažem. Oči ispadaju", rekao je Čičak.

Slobodu je, nakon mučenja i ponižavanja, dočekao u razmjeni zarobljenika. No, kako su optuženi za zločin u Dalju umrli, Čičak i obitelji ubijenih pravdu nisu dočekali.

Vezana vijest

Slobodan Uzelac
Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!