Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Vlada potiče građane

Aplikaciju za Covid-19 skinulo manje od 35 tisuća građana: 'Ako je nitko ne instalira, od nje nema koristi'

Aplikaciju za Covid-19 skinulo manje od 35 tisuća građana: 'Ako je nitko ne instalira, od nje nema koristi'
Igor Kralj/PIXSELL

Uvođenje aplikacije u svakodnevicu proces je koji će trajati

U Vladi se nije ni razgovaralo o tome da bi aplikacija Stop Covid-19 mogla biti obavezna, a takva ideja ne postoji ni igdje drugdje, piše u nedjelju Jutarnji list.

Aplikacija je pomoćni alat, funkcionira na dobrovoljnoj osnovi i tko želi, može je besplatno instalirati. U interesu korisnika je da se što veći broj ljudi njome koristi. Bude li je instaliralo više od 60 posto ljudi, svrhovitost joj je puno veća i onda ona ima smisla.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ako je nitko ne instalira, od nje nema koristi rekao je za Jutarnji list predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić, napominjući da je i uvođenje aplikacije u svakodnevicu proces koji će trajati.

Vezana vijest

Frka Petešić ističe da ova aplikacija nikoga ne geolocira, da funkcionira na principu bluetootha, da se podaci pohranjuju isključivo u mobitelu korisnika i jamči anonimnost.

"Ako se zarazim i želim biti odgovoran, u aplikaciju ću navesti da sam pozitivan i svi moji kontakti koji su imali instaliranu aplikaciju te u proteklih 14 dana bili sa mnom u kontaktu, dobit će obavijest da su bili u kontaktu s osobom koja je pozitivna. Neće znati da sam to ja, ali će znati da su u riziku. Onaj tko dobije obavijest neće moći locirati kontakt", pojasnio je kako funkcionira aplikacija, donosi Jutarnji list.

U prvih 24 sata aplikaciju je instaliralo 14.000 građana. Zaključno sa 30. srpnja aplikaciju Stop Covid-19 skinulo je ukupno 31.645 osoba. No, dosad nije izdan ni jedan verifikacijski ključ, odnosno nitko nije prijavio da je zaražen.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!