Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Fotografija koja piše povijest

Policajci 25 godina kasnije: 'Iza sebe smo gledali vrhove Velebita. Nikad neću zaboraviti taj osjećaj'

Policajci 25 godina kasnije: 'Iza sebe smo gledali vrhove Velebita. Nikad neću zaboraviti taj osjećaj'
MUP.hr

Svi policijski službenici iz Istre koji su sudjelovali u Oluji vratili su se kući

Iz Policijske uprave istarske poslali su čestitku svim građanima povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. 

Istarski specijalci

U povodu obljetnice odlučili su se prisjetiti ratnih vremena. Istarski specijalci dobili su poziv da 31. srpnja 1995. trebaju biti u sjedištu zadarske policije. Pripremali su se za ključnu vojnu akciju Domovinskog rata. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čak 212 službenika iz Istre sudjelovalo je u vojno redarstvenoj akciji Oluja u kojoj su hrvatska vojska i hrvatska policija oslobodile 10.400 kilometar kvadratnih okupiranog područja.

Vezana vijest

boris milošević i ante gotovina

Pripadnici specijalne jedinice policije PU istarske pristigli su u vojarnu Šepurine 31. srpnja u popodnevnim satima.

"Odmah smo dobili zadaće na području zadarskog zaleđa u smislu izviđanja i upoznavanja terena, što smo radili sve do 3. kolovoza. Dan kasnije, 4. kolovoza u 5 sati ujutro, započela je akcija Oluja", pojašnjava Mladen Blašković, predsjednik Udruge specijalne jedinice policije Bak Istra. Zadaća istarske policije bila je proći Velebit, probiti neprijateljsku liniju i zauzeti dominantne položaje. 

Vjetar u leđa

"Pod vrućim kolovoškim suncem i s opremom od četrdesetak kilograma, sa skromnim količinama vode, napredovali smo kroz surovi lički teren, a tada smo preko veze čuli obavijest ministra Jarnjaka da je Knin oslobođen i da se na tvrđavi vijori hrvatska zastava. Nikada neću zaboraviti taj osjećaj", prepričao je Blašković i dodao da nikad neće zaboraviti taj osjećaj.

Vezana vijest

Pupovac u Dvoru na Uni

"Vijest o oslobođenju Knina dala nam je dodatnu snagu i vjetar u leđa. Iza sebe smo gledali vrhove Velebita gdje smo proveli posljednje četiri godine te smo odlučno krenuli naprijed, nošeni osjećajem da nas više ništa ne može zaustaviti i da ćemo uspjeti osloboditi sav teritorij do granice s Bosnom i Hercegovinom'', prisjetio se Blašković.

Fotografija za pamćenje

Za istarskim specijalcima napredovali su pripadnici zasebne istarske policijske postrojbe koja je imala 102 člana. "Naše zadaće bile su uspostava civilne vlasti i normalizacija sigurnosnog stanja na oslobođenom području te stvaranje uvjeta za povratak civilnog stanovništva'', kazao je Stanislav Todorić, tadašnji zapovjednik prvog voda postrojbe, a danas djelatnik Sektora policije Policijske uprave istarske.

Nakon što je Oluja završila, zasebna policijska postrojba nastavila je obavljati svoje zadaće na oslobođenom teritoriju do 4. rujna 1995. godine, a istarski specijalci su se nakon pregrupacije vratili na teren i do kraja rujna nastavili sudjelovati u akciji Oluja. 

Vezana vijest

HVO

Od 212 istarskih policajaca koji su sudjelovali u Oluji, njih 49 još uvijek radi u Policijskoj upravi istarskoj.

Svi policijski službenici iz Istre koji su sudjelovali u Oluji vratili su se kući.

"Nismo imali gubitaka ni ozlijeđenih, no deset naših kolega iz drugih jedinica nije bilo te sreće. Deset pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova ostavilo je svoje živote na vrhovima Velebita, a kako njihova žrtva ne bi bila zaboravljena, dužni smo ih se uvijek s ponosom prisjećati'', istaknuo je načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin.

Zanimljivo je da su trojica mladih policijskih službenika odlučili ovjekovječiti trenutak odlaska na ratište i fotografirati se prije polaska. Sva trojica su se sretno vratili s ratišta i dan danas rade na istom mjestu s kojeg su otišli 1995. obraniti Hrvatsku, a ta ista slika i dan danas stoji na zidu PU istarske. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!