Ostani doma
Novosti / Hrvatska

UOČI PROSLAVE OLUJE

Vojni poligon 'Crvena zemlja' preimenovan u čast Josipu Markiću: 'Izazovi postoje, ali nisu veći od onih kada se branila Domovina'

Vojni poligon 'Crvena zemlja' preimenovan u čast Josipu Markiću: 'Izazovi postoje, ali nisu veći od onih kada se branila Domovina'
RTL / PIXSELL

Josip Markić je poginuo 3. kolovoza 1995. godine tijekom operacije 'Ljeto 95' u žestokim borbama za kotu Lisina

Uoči obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja na vojnom poligonu ''Crvena zemlja'' pored Knina održana je danas svečanost preimenovanja u vojni poligon ''Josip Markić''.

Vezana vijest

Policijska uprava istarska

Amblem s imenom branitelja Josipa Markića, koji je poginuo 3. kolovoza 1995. godine tijekom operacije “Ljeto 95” u žestokim borbama za kotu Lisina, svečano su otkrili članovi obitelji Markić, sestra Marija i brat Ivan, istaknuvši da im preimenovanje ovog poligona predstavlja veliku čast i ponos.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Markićeva obitelj i predstavnici Udruge veterana 4. gardijske brigade Pauci položili su vijence ispred amblema, a zapovjednik njihove izvidničke satnije umirovljeni bojnik Tonči Karaman podsjetio je na Markićevu posebnost kazavši da je svim njegovim suborcima bila iznimna čast s njime raditi i djelovati te je primjer njegove hrabrosti i požrtvovnosti uzor današnjim mladim 'Paucima''.

''Teško je nakon 25 godina naći riječi utjehe, ali kad pogledamo Josipovo nasljeđe, kao i nasljeđe svih hrvatskih branitelja, onda trebamo biti ponosni. Na temeljima koje su izgradili branitelji poput Josipa stvorena je moderna Hrvatska vojska. Izazovi postoje, ali nisu veći od onih kada se branila Domovina i zato sam uvjeren kako ćemo danas, isto kao i devedesetih godina, u zajedništvu naroda pobijediti sve nedaće koje su pred nama'', poručio je ministar obrane Mario Banožić i zahvalio obiteljima branitelja koji su svoje najmilije podržali u plemenitom i časnom pozivu služenja domovini.

''Ovo je prilika da se prisjetimo svih naših branitelja. Josip je bio jedan jednostavan mladić, neobične i iznimne hrabrosti i spreman na mnoge žrtve kako bi obranio svoju domovinu'', poručio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj podsjetivši da je Markić bio jedan od istinskih junaka Domovinskog rata, a ovaj simboličan čin jedan je od načina očuvanja uspomene na Domovinski rat.

Knin: Vojni poligon 'Crvena zemlja' preimenovan u vojni poligon 'Josip Markić'"

''Bio je hrabar i požrtvovan, bio je uistinu velik čovjek, pravi junak i heroj Domovinskog rata zbog čega mi je iznimno drago da ovaj poligon nosi ime upravo po njemu'', prisjetio se Markića umirovljeni general i bivši ministar obrane Damir Krstičević.

Svečanosti preimenovanja, priopćeno je iz MORH-a, nazočili su i državni tajnik Središnjeg državnog ureda Nikola Mažar, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler, predsjednik Udruge ratnih veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj te ostali visoki vojni i civilni uzvanici.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!