Ostani doma
Novosti / Hrvatska

OBLJETNICA OLUJE

Milanović: 'Rat je bio nužan i neizbježan. No, nismo posrnuli u ponor moralne katastrofe'

Večeras na kninskoj tvrđavi predsjednik Republike organizirao je prijem za ratne zapovjednike iz Vojno-redarstvene operacije Oluja

Večeras na kninskoj tvrđavi predsjednik Republike organizirao je prijem za ratne zapovjednike iz Vojno-redarstvene operacije Oluja.

Na svečanosti Milanović je uručio odlikovanja umirovljenim generalima Hrvatske vojske. 

Predsjednik RH na kninskoj tvrđavi odlikovao generale VRO Oluja, među njima i Rahima Ademija

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U svom govoru Milanović je istaknuo da je ovo prilika da ponovimo da je "rat koji smo vodili, i koji nam je nametnut, bio pravedan". 

"Bio je nažalost nužan i neizbježan i da u njemu nikada, usprkos nekim posrnućima, nismo pali ili posrnuli u ponor moralne katastrofe", kazao je Milanović.

"To nam s nije dogodilo. I to dijeli velike od malih, ljude od neljudi", kazao je Milanović i dodao kako je bilo pokušaja "da se hrvatski oslobodilački rat prikaže kao zločinački pothvat". "To srećom, jer i sreća je bila faktor, nije uspjelo", kazao je.

Kazavši kako za sve postoji vrijeme, rekao je da je 25 godina nakon velike pobjede u Domovinskom ratu vrijeme da se okupimo i ponovimo koliko su to velike stvari koje je mala grupa ljudi učinila i postigla, izlažući sebe, svoj život i sigurnost, u korist velikog broja ljudi, hrvatske nacije i države.  

 

Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom odlikovan je general-pukovnik Miljenko Crnjac, u Oluji zapovjednik Zbornog područja Karlovac, zatim general-pukovnik Đuro Dečak, zapovjednik Zbornog područja Osijek, general-pukovnik Marijan Mareković, zapovjednik Prve gardijske brigade-Tigrova.

Odlikovan je i general-bojnik Rahim Ademi, zamjenik zapovjednika Zbornog područja Split, general-bojnik Luka Džanko, zapovjednik Zbornog područja Bjelovar, kao i general-bojnik Nojko Marinović, zapovjednik Zbornog područja Split. 

Velered s lentom i Danicom primio je i general-bojnik Damir Krstičević, zapovjednik 4. gardijske brigade, general-bojnik Vinko Vrbanac, pomoćnik načelnika Glavnog Stožera te brigadni general Ante Kotromanović, zapovjednik Operativne grupe Sinj u kolovozu 1995. godine.

"Naš dug časti"

Predsjednik Milanović rekao je da dodjela odličja brigadama HVO-a nakon 25 godina "naš dug časti".

Predstavnik ratnih zapovjednika i hrvatskih branitelja, umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina rekao je da je sretan što su svi zajedno u Kninu, na tvrđavi kralja Zvonimira, u predvečerje velike obljetnice.
Puno je vremena prošlo od završetka rata, ali nikad nije kasno učiniti dobro, učiniti pravedno", rekao je Gotovina, zahvalivši Milanoviću na odlikovanjima.

U ime odlikovanih predsjedniku RH Milanoviću zahvalio je umirovljeni general pukovnik Đuro Dečak. Posebno je zahvalio zbog, kako je rekao, naših suboraca iz BiH  koji su od prvih dana branili Republiku Hrvatsku.

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!