Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'NISAM POBJEGAO OD OPTUŽNICE'

Zapovjednik postrojbe koju je odlikovao Milanović: 'U BiH se provodi apartheid...'

Nisam počinio niti zapovjedio bilo kakav zločin, kazao je general HVO-a Zlatan Mijo Jelić

General HVO-a Zlatan Mijo Jelić, čijoj postrojbi je Zoran Milanović večeras dodijelio odlikovanje zbog sudjelovanja u Oluji, nakon svečanosti je objasnio da je odlikovanje postrojba Specijalne policije MUP-a HR Herceg-Bosne. 

"Ovo je veliko priznanje za sve naše pripadnike, za sve živuće heroje, i za poginule naše pripadnike koji su položili život na oltar domovine", kazao je Jelić te dodao kako smatra da je priznanje trebalo biti dodijeljeno i prije. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mislim da nije trebalo čekati 25 godina jer smo ravnopravno, kao dio hrvatskih snaga, s Hrvatskom vojskom sudjelovali u osloboditeljskoj operaciji Oluja. Mislim da je predsjednik Milanović povukao državnički potez i napokon, nakon 25 godina, ispravio nepravdu i dodijelio odličje", rekao je Jelić. 

Predsjednik RH na kninskoj tvrđavi odlikovao generale VRO Oluja, među njima i Rahima Ademija

"Nisam počinio ni zapovjedio zločin"

Na pitanje o kontroverzama koje je odlikovanje njegovoj postrojbi izazvalo u BiH, Jelić je kazao da su te kritike temeljene na "špekulacijama i objedama". 

Vezana vijest

Predsjednik RH na kninskoj tvrđavi odlikovao generale VRO Oluja

"2014. godine moja optužnica je bila prebačena u Hrvatsku gdje ju je hrvatsko tužiteljstvo odbacilo kao neosnovanu i zaključilo da nema nikakvih elemenata da sam počinio djelo ratnog zločina i ta optužnica je bila vraćena u BiH i BiH je tu optužnicu ponovno aktivirala", objasnio je Jelić. 

"Podigli su optužnicu, a da ja s njom nisam uopće upoznat. A čim je ona podignuta, krajem 2015. godine, pet godina sam tražio da mi se optužnica prebaci u Hrvatsku jer se ne bojim nikakve odgovornosti. Nisam počinio niti zapovjedio bilo kakav zločin, što je vidljivo iz optužnice. Početkom 2020. optužnica je prebačena u Hrvatsku i tužiteljstvo RH je prihvatilo tu optužnicu i ja više nemam optužnice. Tužiteljstvo RH će pokrenuti istragu i u istrazi će utvrditi ima li elemenata za tu optužnicu", rekao je Jelić. 

Vezana vijest

Predsjednik RH na kninskoj tvrđavi odlikovao generale VRO Oluja

"No, što je problem kod optužnica iz BiH za pripadnike HVO-a? U BiH se sudi po dva zakona: jedan zakon koji je vrijedio u to vrijeme koristi se za pripadnike HVO-a, to je novi retroaktivno donesen zakon 2003. godine, a za pripadnike Armije BiH koristi se zakon koji je vrijedio u to vrijeme, kazneni zakon iz bivše SFRJ", kazao je Jelić. 

Rekao je da nije napustio BiH i da nema dvojno državljanstvo. "Ja sam samo državljanin Hrvatske i nemam državljanstvo BiH. Moja obitelj živi u BiH. Ja nisam pobjegao od optužnice nego od montiranog političkog procesa u BiH", kazao je Jelić te dodao da se u BiH "vrši apartheid prema pripadnicima HVO-a jer im se sudi po zakonu koji nije vrijedio u to vrijeme". 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!