Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Ne smije biti s bolesnim sinom

Očajni otac danima kampira ispred bolnice: 'Očekuje se da budem uljudan, a odvezli su mi moje dijete'

Očajni otac danima kampira ispred bolnice: 'Očekuje se da budem uljudan, a odvezli su mi moje dijete'
Screenshot/Twitter

Dragovoljac Domovinskog rata sa sinom razgovara isključivo preko walkie-talkieja

Početkom srpnja ministar zdravstva Vili Beroš na društvenim je mrežama objavio da je osiguravanje boravka roditelja uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju od iznimno velike važnosti.

Nedovršene preporuke

Ipak, ministar je ograničio boravak roditelja uz dijete na samo 15 minuta, uz izuzetak teško bolesne djece i onih najmlađih. Pri tome nije naznačio na koje se to dobne skupine i kriterije odnosi izuzeće. Nakon izbora, o tome se više nije raspravljalo. 

Vezana vijest

Zbog pandemije većina građana neće moći u Knin, ali će u vlastitim domovima odati počast Oluji

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Slobodna Hrvatska poslala je dopis u kojem navode da bi boravak od samo 15 minuta mogao biti veća trauma za dijete od potpune zabrane posjeta. Napominju i da ne postoji znanstveni dokazao da je trajni boravak uz dijete veća opasnost od svakodnevnog dolaženja iz okoline.

Ravnatelji bolnica se i dalje pozivaju na ministrovu "preporuku", a najnoviji slučaj iz Pakraca ponovno je pokrenuo pitanje boravka roditelja s hospitaliziranom djecom.

Vezana vijest

Dragovoljac Domovinskog rata

Tata Roberto Mateš tri dana je doslovce kampirao ispred Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana u Pakracu u kojoj se njegov sedmogodišnji sin liječi od upale pluća. 

Mateš je postavio improvizirani šator u kojem provodi dan i noć, a zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta šator mu je i prokišnjavao. Sa svojim sinom razgovara preko walkie-talkieja.

Apel očajnog oca, koji je usputno rečeno bio i dragovoljac Domovinskog rata, brzo se proširio po društvenim mrežama.

"Ranjen sam u Bljesku kao pripadnik specijalne policije, a danas - 05. kolovoza 2020. godine - ja, veteran, u Veteranskoj bolnici u Pakracu, istoj onoj koju sam 1992. godine branio, ne smijem biti pored svog bolesnog sina na pedijatriji. Nego kampiram ispred bolnice", poručio je otac Roberto, čiju su priču mnogi podijelili.

"I dok će neki od njih danas itekako slaviti jer im je Oluja omogućila društveni status, moć i bogatstvo, Roberto Mateš koji je u njoj sudjelovao će 29. obljetnicu svog pristupanja obrani Hrvatske provesti u šatoru ispred pakračke bolnice", stoji u jednoj od objava na Facebooku.

Sistem koji nema smisla

Ovaj otac praktički se utaborio ispred pakračke bolnice.

"Želim biti svom djetetu što bliže, ne znam što sam drugo mogao napraviti", kazao je Mateš za RTL.hr.

Sam ne vidi kako je "epidemiološki sigurnije" posjećivati dijete svaki dan po 15 minuta, nego da se konstantno, bez izlaska iz bolnice, boravi s njime tijekom hospitalizacije.

"Ako je uvjet da budem sa svojim djetetom takav da ne smijem izlaziti iz sobe dok sam s njim, onda ja mjesec dana ne bi izlazio. Ne bi mi trebali nositi ni hranu ni vodu".

Vezana vijest

Građani brane svoj park

Iz Udruge Roda javili su na Twitteru da je tata Roberto, nakon gotovo tri dana kampiranja u šatoru, naposljetku jutros ipak pušten u bolnicu, ali ispostavilo se da to nije potpuno točno. Kako je Mateš rekao za RTL.hr, iz Udruge ga nisu ni kontaktirali.

Kako je objavio na svom Facebook profilu, u bolnicu je pušten samo na djetetovo vađenje krvi, a i za to se morao boriti. To je, kako kaže, trajalo maksimalno pet minuta, ali mu na prvu nije dopušteno na iskoristi preostalih deset i da se vrati u bolnicu.

Nakon vađenja krvi izašao je van, ali ga je sin ponovno pozvao da dođe.

"Kada sam tražio da idem do djeteta, oni su samo rekli: 'Ali vi ste već bili danas'".

"Što sada da čovjek na to kaže. Od mene se očekuje da budem uljudan i fin, a odvezli su mi moje dijete", podijelio je tata Roberto tada na svojem Facebooku.

Nakon što se krenuo snimati u bolnici, osoblje ga je ipak odlučilo pustiti da iskoristi svoje pravo na još deset minuta s djetetom.

Ovo mu je vjerojatno posljednja noć u šatoru jer bi njegovog sina trebali pustiti kući. Kazo je i da je nema ništa protiv bolnica, ali smatra da je struka mogla ukazati ministru na ovaj problem.

"Ja sutra mičem šator, ali šator će niknuti negdje drugdje. Ovo moramo istjerati na čistac jer nit jedno dijete ne bi trebalo biti traumatizirano", kazao je Mateš za RTL.hr.

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!