Ostani doma
Novosti / Hrvatska

9000 naslova

U selu u Gorskom kotaru nalazi se jedna sretna kućica: Najmanja knjiga je stara čak 106 godina

U selu s 28 stanovnika, mahom starijih, knjižnica postoji desetljećima

Gorski kotar u medijima se najčešće spominje zbog teškog života i sve manjeg broja stanovnika, ali ova priča prkosi takvoj slici. U zelenom srcu Hrvatske, nedaleko od Brod Moravica našli smo sretno selo s jednom posebnom, sretnom kućicom - kako joj tepaju sami mještani. 

Njih je manje od 30, nemaju trgovinu, školu ili crkvu, ali njihovo selo Kuti ima knjižnicu s fondom od nevjerojatnih devet tisuća knjiga. Više o tome zna Maja Brkljača. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najmanja knjiga u čitaonici ima tek 22 milimetra puta 24 milimetra, stara je 106 godina. Poklon je mještana, ali nije jedina koja je posebna. Na izložbi u seoskoj knjižnici ima još zanimljivih primjeraka.

U selu s 28 stanovnika, mahom starijih, knjižnica postoji desetljećima. Svi su članovi, baš kao i oni koji su se raselili, a odatle vuku korijene. Svojoj sretnoj kućici posvetili su i slikovnicu.

"Slikovnica je toliko dobro primljena i kod djece i kod odraslih da su je djeca nagradila nagradom Ovca u kutiji 2014.", rekla je suautorica slikovnice Dijana Arbanas.

Tu se krije čak 9000 naslova

Najbolja slikovnica napisana je u selu u kojemu djece ni nema. Osim mališana koji odatle vuku korijene pa dolaze na vikende. I koji redovito posuđuju knjige.

Vezana vijest

Branislav Glumac

"Kad budem velika sve ću pročitati! Imam tri godine", rekla je Lori.

Imat će što čitati jer se tu krije 9000 naslova.

Lori i Karlo praunuci su čovjeka koji je godinama brinuo o seoskoj čitaonici. Knjige i danas voli iako mu je skoro 90 godina, samo ga muči vid.

"Recimo knjiga ili spavanje, a da nije zapreka da ne vidim dobro i tako dalje, odabrao bi onda knjigu, da", rekao je Mladen Crnković.

U Kutima, koje se svojom knjižnicom i kulturom čitanja kao susjedstvo uključilo i u projekt Rijeka Europska prijestolnica kulture, nema straha za budućnost knjige. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!