Ostani doma
Novosti / Hrvatska

IMA IH PREMALO

Liječnici obiteljske medicine traže hitan sastanak s ministrom: 'Svi koji su bili po noćnim klubovima su pozitivni. A na jesen će situacija eskalirati...'

Uz koronavirus na jesen dolazi i gripa, a liječnika obiteljske medicine nedostaje

Liječnici obiteljske medicine u strahu su od jeseni. Traže hitan sastanak s ministrom zdravstva. Da ih nedostaje i da su zatrpani administracijom upozoravaju već godinama.

Uz borbu s koronavirusom, jesen će paralelno donijeti i stare izazove, poput sezone gripe. Ako uskoro ne bude novih specijalizacija, moglo bi ostati samo 1300 obiteljskih  liječnika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bez odmora, kao da nije ljeto. Liječnica pred mirovinu ima puno posla.

Vezana vijest

U Hrvatskoj porast nezaposlenosti bilježe sve županije: Nada se polaže u uspješnu sezonu

"Povećan broj onih koji se s febrilnim stanjima javljaju najčešće s povratka s mora, gotovo svi su izjavili da su bili po noćnim klubovima i svi koji su bili po noćnim klubovima nakon testiranja su pozitivni", kazala je Slava Posenjak-Pavišić, liječnica obiteljske medicine.

Već dugo upozoravaju kako su zbog silne papirologije postali administratori. Uz koronavirus na jesen dolazi i gripa, a njih nedostaje.

"Primjećujemo, barem ja u svojoj ordinaciji da će to na jesen eskalirati jer ako počne škola, ako počnu febrilna stanja, onda u tom slučaju pitanje je koga primiti u ordinaciju, koga prvog testirati, pa ga primiti onda ako je negativan", rekla je Posenjak-Pavišić.

Vezana vijest

Doktor

Tražili su sastanak s ministrom. Iz ministarstva umiruju: trenutno je 250 liječnika na specijalizaciji, problem nije od danas.

"Poslat ćemo im poziv početkom sljedećeg tjedna, ovisno o obavezama ministra Beroša ćemo organizirati taj sastanak. Sastanka će biti. Moći ćemo proći sva pitanja koja ih muče. Razgovarat ćemo o svemu. HZZO provodi određene postupke informatizacije poslovanja, smatramo da će ubrzati neke stvari za liječnika da se ne bavi administriranjem, nego da se može posvetiti pacijentu", poručio je Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

U Hrvatskoj među obiteljskim liječnicima dominiraju liječnice. Njih je 81 posto. muških kolega je 19 posto. Prosječna dob muškaraca je 56 godina, a žena dvije godine manje. Muškarci i diplomiraju kasnije od žena. Oni s 27, one s 26.

Vezana vijest

dezinficijens piće

Iz Hrvatske liječničke komore upozoravaju kako obiteljska medicina mladima nije atraktivna. Hrvatska je po Eurostatu na začelju po broju liječnika na 100.000 stanovnika. Kolege koje su otišle iz Hrvatske svjedoče drukčijem radu.

"Tim obiteljske medicine je jedna sestra/medicinski tehničar i obiteljski liječnik. Ona sad u Njemačkoj ima dvije sestre u ambulanti, ima jednu terensku sestru kao što je naša patronažna sestra i ima dvoje administratora. Dakle posao koji ovdje kod nas u Hrvatskoj radi dvoje ljudi: liječnik i tehničar, konkretno u Bavarskoj radi šest ljudi", kazala je Ljiljana Ćenan, zamjenica predsjednice za PZZ u HLK.

Liječnica s početka priče za 140 dana odlazi u mirovinu. Tko će je zamijeniti i koga će dobiti njezini pacijenti nakon 42 godina rada: ne zna.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!