Ostani doma
Novosti / Hrvatska

netipična sezona

Drastičan pad posjećenosti i zarade naših nacionalnih parkova: 'Pad prihoda odrazit će se na lokalno stanovništvo'

Plitvička jezera više nisu najposjećeniji nacionalni park, a najviše posjetitelja ima NP Krka.

Epidemiološke mjere, manje turista i ograničenje broja posjetitelja ove godine nacionalnim parkovima nisu donijele gužve. Priroda je odahnula, a turisti koji su odlučili posjetiti Hrvatsku došli su uživati u zelenilu i bistroj vodi ispod slapova, naučili su da alge dijatomeje stvaraju kisik u vodi i pomažu graditi sedru, a onda su sjeli predahnuti uz domaću pancetu i pršut.

"Sve miriše. Vrlo je dobro. Došli smo s planinarske ture i dobro je kratko predahnuti prije nastavka obilaska", rekao je Mario iz Njemačke.

Vezana vijest

Davor Božinović

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Do Visovca, otoka na području Nacionalnog parka Krka inače poznatog po stoljetnom franjevačkom samostanu, s Roškog slapa od ovoga se ljeta može doći s dva nova električna katamarana. Ta je ruta utemeljena još 1912. godine i ove godine obnovljena.

Franjevci su, kažu za RTL, navikli na turiste i suživot s posjetiteljima. "Tu je odgojni zavod gdje naši kandidati za svećenike franjevce prvi put obuku ovo odijelo i budu tu godinu dana. Upravo zarad tog vodiči i svi upozoravaju da se tu održava tišina. I stvarno, turisti od bilo kud se pridržavaju toga. Ponekad netko od naših dopliva na otok, ali to je sve domaće i opet normalno", rekao je fra Marko Nimac, gvardijan Samostana Gospe od milosti na Visovcu.

Vezana vijest

Rovinj

Prihodi nacionalnih parkova pali uglavnom od 70-80 posto

Međutim, oni koji slažu proračune za očuvanje prirodnog blaga su u problemu. Po broju posjetitelja u srpnju i prvoj polovici kolovoza, u odnosu na isti period prošle godine, svi nacionalni parkovi su pali. U netipičnoj sezoni Plitvička jezera više nisu najposjećeniji nacionalni park. Sveukupno najviše posjetitelja ima NP Krka, a Brijuni su na lanjskih 83 posto. Mljet bilježi drastičan pad posjetitelja i ne toliko velik pad plovila za razliku od Kornata gdje se ulaznice naplaćuju po brodu.

Vezana vijest

Nacionalni stožer civilne zaštite

Unatoč tome što u Nacionalnom parku na krškoj rijeci ove godine ipak bilježe rekord, svim nacionalnim parkovima prihodi su pali uglavnom od 70-80 posto, a ravnateljica NP Krka Nella Slavica za RTL kaže da će se niski prihodi ipak odraziti na lokalno stanovništvo. "Pad prihoda je značajnije veći u odnosu na prethodnu godinu. Do današnjeg dana mi smo ostvarili samo 35 posto prihoda tako da definitivno će se odraziti i na lokalnu zajednicu, na sve one koji se naslanjaju na Nacionalni park", izjavila je Slavica.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!