Ostani doma
Novosti / Hrvatska

NEBRIGA DRŽAVE

Rasulo u pravosuđu! Rade u užasnim uvjetima, a nakon potresa i u zgradi s 'crvenom naljepnicom': Kad će preseljenje?

Zbog koronavirusa, ali i potresa - pravosuđe je u sve većim problemima

Zbog koronavirusa, ali i potresa - pravosuđe je u sve većim problemima. Uz uobičajene nedostatke, problemi su i s pojedinim zgradama. 

Osim zagrebačkog županijskog suda koji će se renovirati još mjesecima, potpuno neupotrebljive su i neke zgrade tužiteljstva, a da stvar bude gora - unatoč crvenoj naljepnici - djelatnici tamo i dalje rade. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Popucali zidovi. Nedostaje parket. Očerupani stolci. U uglu stari namotani tepisi. Tako je  prije dvije godine izgledao građanski odjel Općinskog državnog odvjetništva - u samom centru Zagreba.

Rade u zgradi s "crvenom naljepnicom"

Do dana današnjeg za djelatnike i uvjete rada nitko nije napravio ništa. Osim što je situacija još i gora jer je zgrada nakon potresa dobila i crvenu naljepnicu. Predmeti i dalje leže po cijeloj zgradi. Klime nema. Na svakom stropu nedostaje barem jedna lampa. I da, da stvar bude najgora - ovdje ljudi i dalje rade. 

Građanski odjel općinskog državnog odvjetništva inače se prostire na tri kata. Trenutačno radi samo prvi, druga dva nisu uporabljiva, iako se gore i dalje nalaze spisi po koje tužitelji moraju svakodnevno dolaziti. 

Kad će preseljenje?

U Ministarstvu svjesni problema, poručuju kako planiraju preseljenje u roku dva mjeseca. U planu su, kažu, dvije lokacije. 

"S obzirom na cijenu koja ne bi smjela biti veća od 7 eura po kvadratu koje Vlada odobrava mi važemo zbog financijskih učinaka da bude zgrada u državnom vlasništvu, odluku ćemo donijeti u narednih dana. Ako to nije moguće, ući ćemo u privatni najam dok se zgrada ne obnovi. Učinit ćemo sve napore da naši službenici rade u uvjetima koji su dostojni 2020. godine", kazao je državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić

Djelomično sređen samo prvi kat

Već mjesecima se sanira i zgrada suda oštećena u potresu. Početkom rujna počet će prve rasprave, ali samo u jednoj dvorani, jer djelomično je sređen samo prvi kat, pa je sve raspršeno na tri lokacije.

"To nije sud, to su sad depadanse suda, to će sigurno izazvati štetne posljedice. Ja sam uvjeren da će biti manje riješenih predmeta nego prošle godine, a prošle godine je bilo manje riješenih predmeta nego 2018.", kazao je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić

Pao broj novih predmeta

Jedina utjeha u cijeloj priči je to što je pao broj novih predmeta.

"Mi u kaznenoj grani sudovanja čekamo predmet da dođe", kazao je Turudić, a na pitanje je li to znači da nema kriminala ili je ona druga strana zakazala, odgovara: "Ja to stalno govorim, da smo mi beskonfliktno društvo (smije se). Jedan sudac kaznenog odjela je dobio od početka godine najviše jedan spis, prije bi dobio 7-8 spisa. Jednostavno ne dobivamo optužnice". 

"Nastala je određena zbrka jer su se rasprave otkazivale, zakazaivale... Dok se to ne dovede u red, imat ćemo bitnih problema, kako mi tako i suci", kaže odvjetnik Ivo Farčić. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!