Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Snalažljivost poduzetnika

Cijena suvremenih mašina previsoka. Hrvati se okreću kupnji rabljenih traktora

Susjedne zemlje, Srbija i Mađarska imaju suvremeniju mehanizaciju

Sajam poljoprivredne mehanizacije u Osijeku, tradicionalni Farmshow, otkrio je zanimljivosti koje ne idu u prilog našoj poljoprivredi.

A to je da su prosječni hrvatski traktori prestari, da se uglavnom kupuju polovni te da su nas susjedne zemlje pretekle.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prosječni hrvatski traktor star je čak 30 godina. Za zemlju koja neprestano ističe da poljoprivreda mora biti njezin motor pokretač, činjenica da je taj motor star 30 godina, nije ohrabrujuća. Susjedne zemlje, Srbija i Mađarska imaju suvremeniju mehanizaciju, čak i površinom puno manja Slovenija.

Vezana vijest

traktor

"Jako kaskamo za Slovenijom s obzirom da Slovenija je tri puta manja po broju stanovnika, a po prodaji traktora duplo veća praktično", rekao je Darko Aračić, organizator Farmfesta.

Pa se Hrvati okreću kupovini rabljenih traktora. U prvih šest mjeseci kupljeno ih je 2000., četiri puta više nego novih.

Jer novi traktori ipak su iznad naše kupovne moći. Primjerice, ova zvjer koja više liči na Batmobile nego traktor stoji 900.000 kuna plus PDV. Nazivaju se "Next generation traktori".

Vezana vijest

traktor, svadba

"Sve je moguće napraviti iz kabine. Sa pametnim sučeljem sa svog telefona možete kontrolirati apsolutno sve u vašoj proizvodnji. Praćenje u dva centimetra i sve ostale moguće stvari koje možete staviti", izjavio je Vice Brzica, zastupnik u prodaji traktora.

I k tome još imaju robusne mašine koje jedu zemlju.

"Imamo veće od 113 i od 109 konjskih snaga. Perkinsov motor je unutra. Val 3 mjenjač, talijanski ovjes", kazao je prodavač Mario Martinčić.

Pa ako se već ne mogu priuštiti traktori, može se drljača. Josip je po taj stroj za obrađivanje tla došao iz Koprivnice.

Vezana vijest

"Treba nam, treba nam. 54.000 kuna. To je dosta", rekao je Josip Rabar iz Koprivnice.

A za suvremene traktore sve se više interesira i ljepši spol.

Iako se na prvi pogled može pomisliti da je ženska obuća neprikladna za traktor, bit ćete u zabludi jer obući unatoč, itekako dobro znaju voziti suvremene "Next generation" traktore. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!