Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Znali su griješiti...

Crna predviđanja za Hrvatsku: Do siječnja 2021. imat ćemo 1267 preminulih, umirat će 52 osobe dnevno

Crna predviđanja za Hrvatsku: Do siječnja 2021. imat ćemo 1267 preminulih, umirat će 52 osobe dnevno
Shutterstock

Projekcije su rađene prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije i podložne su promjeni s obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji

Neovisni institut za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) iz Washingtona objavio je svoja predviđanja za razvoj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Scenarij koje su iznijeli nije baš optimističan. 

Crno nam se piše

Trenutni broj umrlih u Hrvatskoj je 194, dok IHME predviđa kako će ih do 1. listopada biti 225. Nakon toga, očekuje se rapidan rast tih brojki. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema njihovim procjenama, do 1. siječnja 2021. u Hrvatskoj će dnevno umirati u prosjeku 52 zaražene osobe. Do istog datuma Hrvatska bi trebala imati ukupno 1267 umrlih.

Vezana vijest

Koronavirus

Predviđa se i da će nam do početka iduće godine trebati skoro 2000 bolničkih kreveta za oboljele i 493 respiratora. 

Zanimljiva projekcija izrađena je i za zaštitne maske, a koja se odnosi na postotak ljudi u Hrvatskoj koji kažu da masku uvijek nose u javom prostoru. Predviđa se da će do siječnja 2021., tek 17 posto stanovništva prakticirati učestalo nošenje maske u javnosti, što je daleko od ideala koji se želi postići na svjetskoj razini.

(Izvor: IHME)

Projekcije su rađene prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije i podložne su promijeni epidemiološke situacije u zemlji. 

Mogućnost za greške

Iako scenarij zvuči pomalo zastrašujuće, u prijašnjim predviđanjima IHME-u su se znale potkrasti greške u brojkama. 

Vezana vijest

dijete koronavirus

Tako su u prvom jeku pandemije procijenili da će Hrvatska imati oko 166 umrlih, dakle pogriješili su za otprilike 60-ak osoba. 

Hrvatska bi, po ondašnjim podacima IHME-a, do 1. listopada ove godine trebala imati 1498 preminulih od posljedica zaraze koronavirusom što je debela pogreška u odnosnu na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!