Ostani doma
Novosti / Hrvatska

STARI PROBLEMI

Vrtići se muče u koronakrizi: 'Imamo djece s teškoćama u razvoju... Kako jedan odgojitelj može sam?'

Sindikati traže prilagodbu epidemioloških mjera u dječjim vrtićima i dodatna zapošljavanja.

Drugog tjedna vrtića po korona modelu na naplatu su stigli problemi koji se gomilaju godinama. Odgojitelji su, kako su najavili, stigli pred Ministarstvo obrazovanja.

Vezana vijest

dijete vrtić

Na izmaku su snaga, tvrde, i nezadovoljni su načinom na koji se mjere u vrtićima provode. Primljeni su na sastanak u Ministarstvo, a što očekuju, u priči Zorane Čičak Kulić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz vrtića pred Ministarstvo znanosti i obrazovanja - odgojiteljice su stigle sa svojim zahtjevima.

"Po preporukama nema miješanja grupa, nema zajedničkog dežurstva i nema preklapanja u najfrekventnije vrijeme kada se djeca pripremaju za ručak i odmor- jedan odgojitelj je sam. Po potrebi preuzimaju i poslove pranja, čišćenja, a neki spuštaju i ležaljke", kaže Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske.

Sindikati zato traže prilagodbu epidemioloških mjera u dječjim vrtićima i  dodatna zapošljavanja.

"U Hrvatskoj je do sada utrošeno šest milijardi kuna kao mjera za pomoć poslodavcima predviđeno je još 800 milijuna do kraja godine pa neka nešto ulože da i djeca mogu biti u vrtićima i da se radnice dodatno ne razbole ne od COVIDA-a nego od preopterećenosti i stresa", tvrdi Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Upozoravaju pedagoški standard se ne poštuje i problemi se gomilaju godinama. S pandemijom koronavirusa samo su postali još veći. Istraživanje koje su proveli pokazuje da gotovo trećina odgojitelja radi u skupinama u kojima je sedmero djece više od propisanog standarda. Isto toliko njih radi u skupinama u kojima je više djece s teškoćama u razvoju, a u tri četvrtine takvih slučajeva u skupini nije bilo asistenta.

"Imamo djece koja ni ne hodaju, koja imaju teškoće u razvoju, usporen motorički razvoj... Njima treba više individualnog rada. Kako da jedan odgojitelj zadovolji sve potrebe sam", požalila se Katica Ercegovac, odgajateljica u vrtiću.

Vezana vijest

Škola, vrtić, Ustavni sud

Nakon stastanka sa sindikatima iz Ministarstva poručuju - mjere su promjenjive, a inspekcije mogu provjeriti kakvo je stanje u pojedinim vrtićima.

"Zatražio sam  da nam se dostavi popis osnivača i ustanova u kojima se krše prava radnika i u kojima je umanjen standard djece i onda ćemo reagirat. Ima inspekcija koja zato i postoji", navodi Momir Karin, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja.

Odgojitelji odgovor na svoje zahtjeve od Ministarstva očekuju za tri dana.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!