Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Uzalud se nadali

Iako je najavljivao rasterećenje za građane, ministar financija se predomislio. Kupci nekretnina nikako neće biti sretni

Iako je najavljivao rasterećenje za građane, ministar financija se predomislio. Kupci nekretnina nikako neće biti sretni
Patrik Macek/PIXSELL

Najveći pojedinačni gubitnik bi bio Zagreb koji je samo od poreza na promet nekretnina lani uprihodio 308 milijuna kuna

Oni koji su odgađali kupnju nekretnine za sljedeću godinu kako ne bi platili tri posto poreza na promet nekretnina, uzalud su se nadali.

24sata neslužbeno javlja da taj porez sigurno ostaje i sljedeće godine i neće ipak biti dio paketa u kojem se snižava porez na dohodak i porez na dobit.

Porez na promet nekretnina se plaća po vrijednosti nekretnina - tako, ako za primjer kupujemo stan od 100 tisuća eura, moramo platiti porez oko tri tisuće eura. Vlada Andreja Plenkovića snižavala je taj porez, prije je iznosio pet posto. 

Jedan sugovornik iz Vlade ovom je portalu potvrdio: "Porez na promet nekretnina od tri posto ostaje i sljedeće godine. U programu Vlade je najava da će se ukinuti do kraja mandata i to ćemo ispuniti, ali neće biti dio ovog paketa rasterećenja".

Vezana vijest

krajišnik

Ministar Marić  je na sastanku s Udrugom gradova još krajem sedmog mjeseca, čelništvu potvrdio da ga Vlada planira ukinuti sljedeće godine zajedno sa smanjenjem stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto i sa 36 na 30 posto. 

Udruga gradova, ali i Udruga općina koje vode HDZ-ovci Željko Turk i Martin Baričević nisu se složili s idejom jer su rekli da će to biti veliki udar na njih.  U svom priopćenju su naveli da će to biti veliki udar na njih. Najveći pojedinačni gubitnik bi bio Zagreb koji je samo od poreza na promet nekretnina lani uprihodio 308 milijuna kuna. 

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!