Ostani doma
Novosti / Hrvatska

počinje redovno zasjedanje

Sabor novu sezonu počinje aktualcem: Oporba nezadovoljna mjerama i načinom rada, Ustavni sud mogao bi opet imati posla

Oporba je i dalje nezadovoljna s pravilima koje diktira Poslovnik

Za saborske zastupnike ovo nije bilo dugo i toplo, već radno ljeto, a povratak na Markov trg, u klupe razmještene u tri dvorane već je stiglo.

Nakon dviju izvanrednih sjednica Sabor počinje danas s redovnim zasjedanjem i to aktualnim prijepodnevom na kojem će 41 zastupnik i zastupnica postavljati pitanja premijeru i ministrima, sve to uz poštovanje distance i mjera i naravno uz obavezne maske na licu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Te mjere su prihvatljive svima no da nema potrebe za ograničavanjem replika i skraćivanjem izlaganja, smatra ljevica koja od Ustavnog suda očekuje brz odgovor, nakon što sutra pošalju zahtjev:

Vezana vijest

selak

"Sva pravila koja su donesena poslovnikom zapravo zadiru u osnovnu intenciju ustavotvorca, a to je parlamentrana demokracija. Ustav nigdje ne predviđa suspendirani model rada Sabora", poručila je Sandra Benčić, saborska zastupnica.

Iako su pravila dobila podršku na Predsjedništvu Sabora, nezadovoljni su i u SDP-u, ali i na desnici:

"Sigurno da ta odredba Poslovnika i nama kao opozciji uskraćuje mogućnbost rada i ukazivanja na greške vlasti što vlasti paše", izjavio je Nikša Vukas, glavni tajnik SDP-a.

Vezana vijest

Direkt

"Naš je stav da su zastupnici zakinuti za svoja osnovna prava da govore, slušaju, repliciraju, iskazuju svoja mišljenja i svjetonazorske govore", rekao je Milan Vrkljan, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.

Oporbene žalbe na rad parlamenta, za premijera su tek puka želja novih zastupnika da se istaknu dok je on, kako je prebrojio, do sada u novom sazivu već pet puta odgovarao na pitanja, i s tim kaže nema problem:

"Mogu razumjeti voljni moment novih zastupnika da ih se vidi, čuje kao izgovor da budu pred jednom od kamera i onda je to super, glavna stvar. Sabor postoji da kontrolira izvršnu vlast, i kako god Sabor odluči o radu, tako će i biti", poručio je Andrej Plenković.

Vezana vijest

novac

Istodobno iz izolacije u kojoj su se našla četvorica zastupnika, dvojica izlaze, no s radom od kuće nastavlja HDZ-ov gradonačelnik Dubrovnika:

"Dnevno sastanke održavam putem aplikacija tako da ničim ne pati moj rad ni kao gradonačelnik ni kao zastupnik. Drago mi je dao sam bio među prvima koji su glasali putem on linea", rekao je Mato Franković, saborski zastupnik.

U radu Sabora, izgledno je, bit će još promjena, a klubovi zastupnika dostavit će svoje prijedloge predsjedniku parlamenta baš kako su to i dogovorili prošli tjedan.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!