Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Odmjeravanje snaga

Bliže se lokalni izbori: Za gradonačelnika Zagreba gužve će biti i na desnici i na ljevici, a Bandić svoju fotelju ne da nikome

Bandić svoju poziciju ne namjerava prepustiti nikome ni nakon 20 godina

Kako se bliži rok lokalnih izbora i odmjeravanja snage novih, starih i osvježenih političkih opcija sve se više kalkulira s imenima kandidata na najmoćnijoj poziciji - onoj na čelu glavnog grada. Za gradonačelnika Zagreba gužve će biti i na desnici i na ljevici, a poziciju nikome nema namjeru predati aktualni gradonačelnik Milan Bandić.

I dvadeset godina nakon prvog mandata – Milan Bandić želi isto.

Vezana vijest

Tomislav Tomašević

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No njegovu poziciju ovoga proljeća planiraju napasti mnogi. Pa i HDZ - partneri iz Gradske skupštine.

"Ima HDZ puno kandidata. Nismo razgovarali o Zdravku Mariću kao kandidatu, osim što čitam po novinama o njemu, o trećem, četvrtom, petom ministru, ta kavanska ogovaranja nisu posebno realavantna za konačne odluke", izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Kao HDZ-ov kandidat prvo se spominjao Vili Beroš pa Domagoj Ivan Milošević i sada Zdravko Marić.

Vezana vijest

Anka Mrak Taritaš

A upravo na desnici i desnom centru mogla bi biti gužva: Vesna Škare Ožbolt već je oformila samopouzdanu web stranicu www.gradonačelnica.hr, a kandidata će imati i Domovinski pokret i MOST. Marija Selak Raspudić uvjerava da ona neće biti kandidat, no mogao bi to biti njezin suprug:

"Nisam njegova glasnogovornica nego sada već i saborska zastupnica. Kada to postanem morat će me i platiti. Razgovara se o tome općenito kao kandidatu, unutar MOST-a već postoje dobri kandidati, a postoje i mnogi nezavisni stručnjaci koji su trenutno oko MOST-a tako da su to slatke brige", poručila je Selak Raspudić.

Vezana vijest

Milan Bandić

Ništa manje interesa i na ljevici: od Anke Mrak Taritaš, do Tomislava Tomaševića koji ju je najavio još početkom godine. Jedinstva oko potpore jednom kandidatu na ljevici nema, a dok se čeka da SDP odabere novo vodstvo predsjednik zagrebačkog SDP-a, kojeg građani nisu odabrali za saborskog zastupnika, želi voditi glavni grad:

"Vjerujte mi; od aktualnog gradonačelnika bi bio puno bolji. Vjerojatno bi uložio još više energije nego što je on ulagao. Mi odmah nakon unutarstranačkih izbora prva stvar ulazimo u kampanju za lokalne izbore, a Zagreb je tu najvažniji", izjavio je Gordan Maras, predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Financijskim problemima i posljedicama potresa unatoč, u utrku za glavni grad idu mnogi koji će politički pasti, ali neki će se i planski baciti. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!