Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Loša procijepljenost

Cijepljenje protiv gripe sada će biti važnije nego ikad, ali lani se cijepilo tek 29 posto umirovljenika

Cijepljenje protiv gripe sada će biti važnije nego ikad, ali lani se cijepilo tek 29 posto umirovljenika
Shutterstock

Istraživanja su pokazala di bi Covid-19 u kombinaciji s gripom mogao biti izuzetno opasan

Cijepljenje protiv gripe ove će jeseni biti važnije nego ikad, piše u srijedu Večernji list, navodeći da je Hrvatska po procijepljenosti starijih protiv gripe među lošijima u EU.

Tipično za istočnu Europu

Hrvatska se, kad je u pitanju gripa, ne može pohvaliti dobrom procijepljenošću stanovništva protiv gripe ni u rizičnim skupinama stanovništva, a posebno među starijima.

Vezana vijest

koronavirus

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od desetero starijih od 65 godina, kojima liječnici preporučuju da se cijepe, u Hrvatskoj se u sezoni 2018./2019. jedva cijepilo njih troje, točnije 2,9. Općenito, cijela istočna Europa slabo se odazivala na cijepljenje, za razliku od zapadne Europe, u kojoj se udio cijepljenih osoba u umirovljeničkoj populaciji kreće između 50 i 70 posto.

Upravo da bi skrenuli pozornost na važnost cijepljena protiv gripe, o čemu danima govore brojni liječnici, pa i prvi hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak, europski statistički ured Eurostat objavio je podatke koji pokazuju da postoje velike razlike u procijepljenosti stanovništva protiv gripe.

Vezana vijest

Nenad Bakić

Vidi se pomak

Gotovo sedam od deset osoba starih 65 i više godina (69 posto) cijepljeno je u Irskoj, u Nizozemskoj je cijepljenih 63 posto, Portugalu 61 posto, Belgiji 59 posto, dok je u posljednjoj, Letoniji, cjepivo primilo samo osam posto starije populacije.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ipak naglašava da je kod nas rastao broj cijepljenih osoba starije dobi i da je 29 posto cijepljenih napredak jer je godinu prije taj udio bio niži – samo 23 posto. U pretprošloj sezoni gripe cijepile su se 222.000 starijih, 12.000 zdravstvenih djelatnika i 84.000 kroničnih bolesnika, donosi Večernji list.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!