Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Pod posebnim uvjetima

Uspješno završena ovogodišnja matura! 'Postavljena je na dobrim temeljima i dobro funkcionira'

Uspješno završena ovogodišnja matura! 'Postavljena je na dobrim temeljima i dobro funkcionira'
Borna Filic/PIXSELL

Zbog utvrđenog prepisivanja u nekim srednjim školama tijekom ljetnog roka, organizaciji jesenskog roka pristupljeno je uz pojačani nadzor

Današnjom objavom rezultata jesenskog roka, provedenog od 19. kolovoza do 4. rujna 2020., službeno je završila ovogodišnja državna matura uz primjenu maksimalno ujednačenih uvjeta za pristupnike u odnosu na prethodne generacije. Ispiti su se povodili u 357 srednjih škola i 3 ispitna centra (Zagreb, Split i Slavonski Brod) u Republici Hrvatskoj, a pristupilo im je 5450 pristupnika.

"Iako je riječ o daleko manjem broju pristupnika u odnosu na prethodne godine, jesenski je rok, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, zahtijevao vrlo visoku razinu odgovornosti u pripremi i provedbi, ali i vrednovanju samih ispita", istaknula je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Unatoč svim okolnostima, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja osigurao sve potrebne preduvjete da pristupnici, roditelji i svo nastavno osoblje uključeno u ovaj projekt od nacionalnog interesa što manje osjete ovogodišnje posebnosti. Time možemo zaključiti da je državna matura postavljena na dobrim temeljima i da obrazovni sustav funkcionira", dodala je Katavić.

Zbog utvrđenog prepisivanja u nekim srednjim školama tijekom ljetnog roka, organizaciji jesenskog roka pristupljeno je uz pojačani nadzor te uvide u kvalitetu provedbe ispita državne mature.

Vezana vijest

S obzirom na to da se državna matura temelji na načelima jednakog vrednovanja i transparentnosti, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja inicirao je izmjene Pravilnika o polaganju ispita državne mature te je Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputio prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o polaganju ispita državne mature.

U predloženoj izmjeni i dopuni posebna je pažnja posvećena dijelu izricanja odgovarajućih mjera i provedbe postupka prilikom utvrđenog prepisivanja, a naglasak je stavljen i na one dijelove Pravilnika čija se izmjena pokazala i više nego nužnom za očuvanje standarda kvalitete.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!