Ostani doma
Novosti / Hrvatska

tenzije s oporbom

Plenković o aktualcu: 'Zar bih trebao blato primati svaki dan?'; Osvrnuo se i na Dodika: 'Radni susret bez velike drame'

Plenković je kazao da je smisao aktualnog prijepodneva da se malo osjete političke tenzije i razmjene mišljenja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je izjavio da će oporbi uvijek čvrsto i jasno odgovoriti kada aludira i iznosi teze kojima ga optužuje za korupciju, te kako ne misli da se tim odgovorima 'nabacuje blatom' u javnom prostoru.

Upitan o primjerenosti komunikacije na saborskom aktualnom prijepodnevu - na kojem je neke saborske zastupnike, nakon njihovih teza iznesenih u pitanjima, nazivao debitantima, a oni mu uzvraćali da je nadmen - Plenković je kazao da je smisao aktualnog prijepodneva da se malo osjete političke tenzije i razmjene mišljenja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Po meni, sve je bilo u okvirima nekakvih sličnih situacija ranije, ocijenio je premijer u izjavi novinarima nakon prvog aktualnog prijepodneva u novoj saborskoj sezoni.

“Imate glavnu tezu oporbe koja čak na mene osobno baca aluzije i optužbe o korupcije. Kada tako nešto čujemo, onda čvrsto i odgovaramo. Recimo da je vas optužio jedan debitant iz Mosta da ste dobili 22 milijarde eura na Europskom Vijeći, ali uz nekakav kuloarski deal da ćete kupiti (avione) Rafale, onda je to čemer i jad, i onda na to treba vrlo čvrsto i jasno odgovoriti”, poručio je Plenković.

Vezana vijest

sabor

Ističe da ta vrsta kavanskih tračeva, ogovaranja i nebuloza, zaslužuje takav odgovor.

Ili, dodao je Plenković, kada vas jedna debitantica, pretendentica na nekakva ozbiljnija mjesta u SDP-u, optuži da i ‘vaša nije gorjela dovijeka’ i da ćete završiti kao Sanader, onda to zahtijeva čvrst odgovor.

"Ta žena ne samo da ne zna ništa o odnosu između Sanadera i mene, nema pojma o tim relacijama; ne zna što ja o njemu mislim i ja to ne prihvaćam", naglasio je  premijer, dodavši da u drugom mandatu nema teoretske šanse da bilo kome dopuštaju takve komentare.

“Svi će dobiti odgovor čvrst, jasan, onakav kakav zaslužuju”, poručio je Plenković, kazavši da je i on bio debitant u parlamentu, ali da se nije tako ponašao.

''Nisam tu došao prvi put i onda objašnjavao ministrima i Vladi što trebaju raditi; a pri tome ne glasate za Zakon o obnovi Zagreba, ali imate ekspoze o tome'', kazao je.

Katarina Peović

Novinarima je rekao kako ne očekuju valjda da će, kada se na njega netko na aktualnom satu nabaci blatom, kazati: ‘Hvala vam, baš mi dobro stoji’.

Odbacio je i medijsku tezu da time 'prlja javni prostor', pojasnivši da samo ne prihvaća optužbe za korupciju koje ne stoje.

"Ljudi koji izlaze s takvim tezama moraju instantno dobiti jasan odgovor, to je sve", poručio je premijer.

Za Mostovu inicijativu kojom bi se Vladu obvezalo da podnese izvještaj o radu Nacionalnog stožera Civilne zaštite u roku od 30 dana, kazao je da za nju nije čuo i ništa ne zna o tome.

Odbacio je i tezu Miroslava Škore da Ustavni sud odlučuje onako kako se on i predsjednik Zoran Milanović dogovore; pogotovo, istaknuo je Plenković, u recentno slučaju u kojem smo zastupali dijametralno suprotne stavove.

Nisam tu izjavu čuo, tako da uzimam s rezervom da je čak i on uspio reći da je ovo rezultat dogovora nas dvojice; a ako je to rezultat dogovora, onda stvarno ne znam kako mi to gledamo na rad Ustavnog suda, zaključio je Plenković.

Plenković ublažava kritike iz BiH zbog dolaska Dodika u Zagreb

Andrej Plenković nastojao je u srijedu ublažiti kritike iz BiH zbog dolaska vođe bosanskih Srba Milorada Dodika u Zagreb, rekavši da u tome nema "nikakve tajne" i da će će s njime razgovarati o infrastrukturnim projektima.

Srbijanski član kolektivnog predsjedništva BiH stigao je u Zagreb i odvojeno će se sastati s Plenkovićem i s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Hrvatski i bosnjački član državnog vrha kritizirali su ih što primaju Dodika, poznatog po tome što dovodi u pitanje opstanak BiH i zagovara otcjepljenje Republike Srpske.

Plenković kaže da ga je Milanović izvijestio o dolasku Dodika koji je izrazio želju da se tijekom boravka u Zagrebu sastane i s predsjednikom vlade.

"Nema nikakave tajne...Dogovorili smo da dok je tu da dođe u vladu da vidimo kakva je situacija...mostovi, ceste, niz pitanja o kojima moramo voditi računa. I to je sve", izjavio je Plenković novinarima.

Razgovor s Dodikom opisao je kao "radni susret bez velike drame".

"Ako ima situacija u kojima netko unutar teritorija BiH, netko u okviru RS-a ide s trasom autoceste koja treba srušiti kuće Hrvata koji tamo žive, onda je moja zadaća kao hrvatskog premijera da nazovem g. Dodika i kažem može li trasa ići nekim drugim putem", rekao je Plenković.

Upitan može li Dodik s obzirom na svoje stavove biti partner Hrvatskoj, premijer kaže da je njegova pozicija o BiH jasna.

"To je naša prijateljska, susjedna zemlja koju podupiremo u procesu unutarnjih reformi i na putu prema EU-u i NATO-u", istaknuo je.

"Ja sam bio u Sarajevu, održao sjednicu vijeća ministara i hrvatske vlade, imao niz susreta i imat ću ih u budućnosti i s drugim akterima u BiH", rekao je Plenković.

Bošnjački član predsjedništva BiH Šefik Džaferović upozorio je da susreti u Zagrebu ne mogu imati obvezujući karakter za bilo koga u njegovoj zemlji, ali da bi mogli imati negativne posljedice.

Hrvatski član Željko Komšić osobito problematičnim smatra to što će Milanović i Plenković Dodika primiti samo dan nakon što je on u Banjoj Luci održao još jedan zapaljivi govor u kojemu je doveo u pitanje opstanak BiH.

Vezana vijest

Plenkovic dodik milanovic

Milanovićev ured je ranije u ponedjeljak objavio da Dodik u Zagreb stiže kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog predsjedništva BiH.

Visoki dužnosnik je rekao da se radi o široj Milanovićevoj inicijativi za obnovom dijaloga kojemu je cilj stabilnost susjedne države i zaštita prava Hrvata.

Na Pantovčaku su istaknuli da za susret s Dodikom znaju čelnici druga dva naroda u BiH koji će također biti pozvani u Zagreb.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!