Ostani doma
Novosti / Hrvatska

epidemiološke mjere u Saboru

Benčić i Troskot složni: 'Svim zastupnicima se mora omogućiti da budu prisutni na sjednici'

Epidemiološke mjere u Saboru izazvale su pobunu u oporbi

Oporbena saborska ljevica skuplja potpise za zahtjev o ocjeni ustavnosti promijenjenog saborskog Poslovnika, a Mostovi su zastupnici u saborsku proceduru uputili zahtjev kojim od Vlade traže da u roku od 30 danas Saboru podnese izvješće o radu Stožera. 

"Sutra predajemo Ustavnom sudu zahtje, potpisi se još skupljaju. To je zajednička inicijativa zeleno-lijevog kluba, SDP-a, HSS-a, HSU-a, IDS-a i grupe Pametno-Stranka s Imenom i Prezimenom-GLAS. Mi smo pokrenuli incijativu na zajedničkim stajalištima gdje dijelimo argumentaciju. Jedno je da se slažemo s primjenom epidemioloških mjera, ali tražimo da se zbog toga ne suspendira rad Sabora, da svi saborski zastupnici mogu dalje ostvarivati svoj puni madnat koji je osoban, što znači da se moraju fizički stvoriti preduvjeti da apsolutno svi budu na sjednici, mogu replicirati, ali možda u različitim prostorijama i povezani videolinkom", rekla je za RTL Danas Sandra Benčić (Možemo!).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mostov Zvonimir Troskot kaže da im je "drago da je zeleno-lijeva opcija prepoznala problem s obzirom da su se na predsjeništvu Sabora sve oporbene stranke zaletile da bi si ograničile pravo".

"Mi otpočetka imamo stav da ne možemo privhatiti da nas pola nema u Saboru. Svim saborskim zastupnicima treba omogućiti da sjede u političkoj areni i iznose stajališta", rekao je Troskot.

Problematično za Benčić je što "određene stranke oporbe poput Mosta i Domovinskog pokreta kontinuirano odašilju poruke s kojima se ne možemo složiti, a tiču se primjene epidemioloških mjera, odnosno nenošenja maski".

No oko jednog se slažu - nastupa premijera Andreja Plenkovića na današnjem aktualnom prijepodnevu.

"Ponovno nije odgovarao na pitanja zastupnika i zastupnica. Bio je bahat, vrijeđao na osobnoj razini. Vlada mora shvatiti da smo mi oni koju nju nadziru i da moraju nama odgovarati", rekla je Benčić.

"Vidljivo je bilo da su sva pitanja bila legitimno postavljena. Kada se izvuče zajednički nazivnik svih pitanja, vežu se uglavnom za korupciju. Kada god se osjetio neugodno, Plenković je burno reagirao, pokazivao je da nema upravljačke mehanizma nad određenim procesima u Hrvatskoj", rekao je Troskot.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!