Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Posebno zahvalio Papi

Ante Jozić konačno je zaređen: 'Obećajem svoju sinovsku poslušnost i nesebično služenje'

Crkva u Hrvatskoj ovime je dobila tek drugog Hrvata za papina poslanika pri Svetoj Stolici

Svečano je danas bilo u Solinu gdje je u novoj crkvi Svete Obitelji u Gospinu prasvetištu mons. Ante Jozić, apostolski nuncij u Bjelorusiji, zaređen za naslovnog nadbiskupa Cise.

Zaredio ga je državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin nakon što je biskupsko ređenje dvaput odgađano: prvo zbog njegove teške prometne nesreće, a kasnije i pandemije koronavirusa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dugo se čekao ovaj trenutak. Mons. Ante Jozić konačno je zaređen. Posebno je zahvalio papi Franji.

"Obećajem mu svoju sinovsku poslušnost i nesebično služenje na korist crkvi Kristovoj kojoj će me Providnost ubuduće slati", izjavio je mons. Ante Jozić, naslovni nadbiskup Cise i apostolski nuncij u Bjelorusiji.

Vezana vijest

Biskupi i nadbiskupi

Dužnost nadbiskupa obavljat će u Službi Svete Stolice kao papin delegat - nuncij u Bjelorusiji.

"U sadašnjoj situaciji u Bjelorusiji moramo imati takvu prisutnost Svetog Oca i prisutnost katoličke crkve, osobu koja može poticati ovu atmosferu i klimu mira i pomirenja", rekao je Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice.

Posebno emotivni bili su članovi njegove obitelji.

"Ja sam zapravo cijeli obred proplakala jer ovo je zaista, ovo je epohalno, povijesno. Upisat će se prva crtica da iz cetinskog kraja dolazi prvi biskup. Evo zaista smo presretni, uzbuđeni", izjavila je Tonka Jozić Novinc, sestra mons. Jozića.

Vezana vijest

papa franjo

"Drago mi je da se i njemu ostvario napokon san koji je dosta dugo vremena čekao", kazala je Mirta Crmarić, nećakinja mons. Jozića.

Jer je njegovo ređenje prošle godine odgodila teška prometna nesreća koju je jedva preživio.

"Svima nam je to, u neku stranu, možda čak i čudo. To je, zapravo, možda još i jedna dimenzija koja je nadodala ovakvo slavlje danas", rekao je Lovro Novinc, nećak mons. Jozića.

Vezana vijest

Vinko Puljić

Drugi mladić koji je sudjelovao u nesreći, nažalost, je izgubio život.

"Za njega sada, ali i za sve vas, drage roditelje, prikazujem ovu svetu misu i uključujem vas u svoje svakodnevne molitve", kazao je Jozić.

Crkva u Hrvatskoj ovime je dobila tek drugog Hrvata za papina poslanika pri Svetoj Stolici.

Vezana vijest

Kenosha prosvjedi

"Sveti Otac je, po ovom svom poslanju, i po imenovanju mons. Jozića apostolskim nuncijem pokazao jednu veliku blizinu prema Crkvi u hrvatskom narodu", izjavio je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup metropolit.

Narodu koji danas slavi, ali i koji još uvijek čeka i proglašenje Alojzija Stepinca svetim.

"U Božje vrijeme, u Božje vrijeme, u Božje vrijeme. To je jedini odgovor koji vam mogu dati, u Božje vrijeme. Ali, molimo se za to", rekao je Parolin.

Za novog hrvatskog sveca mole se i vjernici diljem zemlje.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!