Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Tajne zanata

Znate li što je noćna berba grožđa? Mnogo je prednosti za kvalitetu vina, ali ima i opasnosti

Noćno, hladnije grožđe zadržat će sve arome

Ovih dana grožđe se u brojnim vinogradima bere doslovce i noć i dan. U tijeku je takozvana "noćna berba".

Iako je grožđe zbog smanjene vidljivosti noću teže ubrati, ova je berba bolja za kvalitetu vina zbog niže temperature grožđa. U noćni posjet najvećem vinogradu u Hrvatskoj, onom u Erdutu, zaputio se Tin Kovačić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kao da je riječ o tajnoj operaciji koja se odvija pod okriljem noći, iako je teško vidjeti i prst pred nosom, vozači vinogradarskih strojeva, u centimetar precizno, obrat će red po red u najvećem hrvatskom vinogradu.

"A ima malo razlike pošto je okolo mrak, samo ono što svijetlo osvjetljava, ali naviknuli smo već", rekao je Đuro Kvaka, radnik u vinogradu.

Vezana vijest

Berači preplavili vinograde, prikuplja se grožđe za vino: 'Za ovo se cijelu sezonu radi'

513 hektara teško bi bilo obrati u samo jednom mjesecu berbe, pa je to jedan od razloga što se ber i danju i noću. No drugi je razlog puno bitniji.

"Prema dosadašnjim rezultatima i našim procjenama imat ćemo jednu ali bih rekao i još bolju vinarsku godinu. Zašto beremo noću? Snižavamo ulaznu temperaturu mošta, a samim time to direktno utiče na daljnju vinifikaciju odnosno kvalitetu vina", objasnio je Mladen Alpeza, tehnolog.

Vezana vijest

Tomislav Tolušić

Tek ubrano grožđe, odmah će i u vinariju jer i tamo se radi noću. Izmjereni šećeri su idealni jer noćno, hladnije grožđe, zadržat će sve arome.

"Vidimo da se radi o izuzetno lijepoj graševini sa zelenim nijansama, dakle grožđe je brano u idealnim uvijetima sa najboljim balansom šećera i kiselina a to smo upravo dobili sa hladnim grožđem i sa hlednom fermentacijom kasnije u podrumu", izjavio je Damir Risek, enolog.

Vezana vijest

vinograd

Pa čak ni oni koji su cijeli život okruženi vinom, ne mogu odoliti čašici noćne berbe.

"Ljubav je pokretač svega pa tako i u ovom poslu jer vino je hedonizam, vino je život", poručio je vinogradar Pero Grgić.

Vezana vijest

vino

No ipak popit će se samo jedna čaša, jer paziti se mora.

"Bude li susreta s nekim noćnim zvijerima? Kako da ne, divljač i to. Svaku noć. Divlja svinja, štetočine, lisice, ali pobjegu one od stroja", rekao je Kvaka.

Pa pravilo, ako piješ ne vozi, vrijedi i za noćnu berbu, ma koliko vino noćne berbe bilo primamljivo.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!