Ostani doma
Novosti / Hrvatska

živjeti zdravo

Kako izgledaju sendviči za školarce koje savjetuje prva dama? 'Obrok koji se može ponijeti u školu treba biti cjelovit!'

83 posto djece ne jede svakodnevno povrće, a njih 67 posto ne jede voće.

Svi posljednjih dana pričaju o sendvičima prve dame Sanje Musić Milanović. To nisu njezini sendviči, niti je ona pisala recepte, to su sendviči kakve školarcima predlaže projekt Živjeti zdravo, kojem je ona na čelu.

Ima ih 10 i sendviče se predlaže raditi s integralnim kruhom, purećom salamom, tunjevinom, slanutkom i zrnatim sirom, a sve da bi se hrvatska djeca, koja su među najdebljima u Europi i 80 posto njih ne jede povrće a 66 posto voće, hranila nečim malo boljim od buhtla, pizze, paštete i čokolade.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

To što su sendviči zdravi ne znači da su skupi, neki koštaju pet, a neki 10 kuna, odnosno, dvadesetak kuna su oni koji sadrže svježu ribu ili meso.

Vezana vijest

Sanja Musić Milanović

 Zdravo pecivo, polutvrdi sir, pureća šunka, malo zelene salate, kiseli krastavci i kečap i imamo đački sendvič za nekih desetak kuna.

Za školu je spreman i napravljen, također za desetak kuna, mediteranski sendvič od integralnog peciva sa sjemenkama, maslinovim uljem, mozzarellom, maslinom, rajčicom i bosiljkom. To su neki od deset zdravih i ukusnih sendviča koje školarcima i njihovim roditeljima predlaže Zavod za javno zdravstvo

Gotovo u svaki ide povrće, a rade se uglavnom s integralnim pecivima, a u neki idu i jaja. Među skupljima sendvičima je Fishburger koji košta petnaestak kuna i u kojeg ide file oslića.  

"Sastojci se čine obećavajući s obzirom da govorimo o sendvičima za koje nikad ne znamo kako će ispasti, ali u ovom smislu, možemo se nadati da će to biti nutritivno puno vrijedniji sendvič nego inače", rekao je Nenad Bratković, nutricionist.

Na stolu su sastojci s kojima se tortilja sendvič s piletinom i mozzarellom može napraviti za dvadesetak kuna. Umjesto piletine kao bržu alternativu može se koristiti šunka. Dodajemo još maslinovog ulja, krastavce, rajčice, salatu i grčki jogurt umjesto kojeg Bratković radije preporuča skir.

Vezana vijest

Zdrav život

"Ovakav sendvič može biti puno zasitiniji nego kad stavimo žemlju sa salamom i majonezom. Tako da je ovo jedan zgodan fast food kojeg mogu jesti i djeca i roditelji. I super izgleda i ukusan je", kaže Bratković.

Namazat ćemo i smazati još jedan sendvič s liste deset najpopularnijih sendviča u državi, a u njega ide namaz od slanutka, mrkva i puno povrća.

"Mi smo ga brzo napravili. Mogli smo svašta dodati, ali ovo je baza i kao takav, napravili smo jedan brz i zdrav sendvič", rekao je Bratković.

31 posto djevojčica i 39 posto dječaka je pretilo

Možemo se malo igrati i ne držati se slijepo recepta jer sigurno sve ove sastojke nemamo uvijek doma. Većinu sendviča potpisuje nutricionistica sa Zavoda za javno zdravstvo Ivana Šimić.

"Htjeli smo pokazati da jedan obrok koji se može ponijeti u školu i na posao treba biti cjelovit i da se iz njega mogu dobiti i makro i mikronutrijenti, ugljikohidrati, masti i proteini, vitamini i minerali koji su jako bitni za zaštitu cijelog imuniteta i organizma. Odabrali smo deset primjera koji su trebali poslužiti samo kao primjeri", kazala je Šimić.

Hrana za djecu ni u školama ni doma, nije idealna.

Vezana vijest

Školska prehrana, ilustracija

"Obično volim jesti tjesteninu, a volim sendvič s kulenom i sa sirom", kaže Katja iz Zagreba.

"Volim jesti bolonjez i hamburger", rekao je Patrik.

83 posto djece ne jede povrće svakodnevno, a 67 njih ne jede svakodnevno voće. Stoga je 31 posto djevojčica i 39 posto dječaka pretilo

"S obzirom na porast kroničnih bolesti to je jako problematično", rekla je Šimić.

Ovi sendviči HZJZ-a nisu sveto pismo i s njima samo opušteno, ali zdravo.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!