Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Nova pravila

Studenti se pripremaju za povratak u domove: 'Nema okupljanja i druženja, sve se promijenilo'

Dezificijensi na ulazu u paviljone, bez zabava i druženja po sobama i hodnicima, samo su neke od mjera koje će studenti morati poštivati

Bliži se početak akadamske godine, a studenti se već polako useljavaju u domove. Međutim, ove godine i život u domu bit će posve drukčiji; bez zabava i okupljanja te pod maskama.

Čak četiri i pol tisuće studenata ove bi godine u jednom studentskom domu bi trebalo živjeti pod posebnim epidemiološkim mjerama. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Karla je već četvrtu godinu stanarka studentskog doma, mjere će poštivati i više će paziti, a nada se da će odgovorni biti i svi njezini sustanari.

"Ja se osjećam dosta sigurno u domu. Mislim da su mjere jako dobro zamišljene, ali teško provedive. Nitko ne može kontrolirati toliki broj studenata", kazala je studentica Karla Zupičić.

Vezana vijest

Turisti odabrali Hrvatsku zbog nižih cijena od konkurencije: 'U vrijeme korone ovo je najbolji izbor'

Dezificijensi na ulazu u paviljone, bez zabava i druženja po sobama i hodnicima, svakodnevno mjerenje temperature i maske u zajedničkim prostorijama samo su neke od mjera koje će studenti morati poštivati.

U domu na Savi u većini paviljona toaleti i tuš kabine su zajednički, a korištenje tih prostorija raspoređeno je po sobama.

"Na jedan sanitarni čvor išlo bi osam studenata. Uprava je napravila plan odlazaka u toalete te kada je riječ o umivaonicima, tuš kabinama, sve je na papiru, ali provedba svih tih mjera je opet na svakom studentu ponaosob", kazao je Krešimir Matijević, voditelj sanitarnio- veterinarske kontrole Studentskog centra u Zagrebu.

Nova pravila vrijede i u studentskim menzama.

Prije pandemije koronavirusa u menzi je istovremeno moglo ručati 170 studenata, sada ih smije biti najviše 80. Sjede na udaljenosti od jednog i pol metra, a maksimalno se mogu zadražti 15 minuta.

Nakon toga slijedi dezinfekcija stolova i stolaca. 

U slučaju zaraze koronavirusom ili propisane mjere samoizolacije, studenti u što kraćem roku moraju napustiti dom. Do dolaska roditelja u izolaciji u domu mogu boraviti najviše 48 sati.

"To se odvija u sobama u kojima su studenti smješteni, a ako nije moguće izolaciju napraviti tu u njihovim sobama, onda ih smještamo druge sobe, postoji manji broj soba koje su za izolaciju", potvrdio je Matijević.

Vezana vijest

dječji vrtić

Na nove mjere studenti su spremni, a neke preporuke su im, u najmanju ruku, čudne. 

"Nema okupljanja, druženja, ne smijem nikoga dovodit u dom. Baš se sve promijenilo", kazala je studentica Mia Petrović.

Iz zagrebačkog Studenstkog centra kažu ove godine zaprimili su 500 molbi više za smještaj u domove, ali koliko studenata će tu zaista i biti ovist će o modelima nastave koje će pojedini fakulteti odabrati.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!