Ostani doma
Novosti / Hrvatska

TREND KOJI NE JENJAVA

Što kada u politici haljina dođe prije sadržaja? 'Objektivizacija žena je vrsta nasilja'

Izgled žena u javnom prostoru puno je češće pod povećalom od izgled muškaraca

Kada su u pitanju žene u politici, češće se priča o njihovim haljinama, cipelama, torbicama, trepavicama i punđama, nego o sadržaju. Da je to itekako osjetila, rekla je Direktovom studiju supruga hrvatskog predsjednika, koju je iznenadilo kad je iznijela zabrinjavajuće rezultate novog istraživanja o debljini djece, i onda na 20 portala pročitala vijesti o svojoj torbici.

Kako izgleda Zoran Milanović, nije predmet puno rasprava, ali kako je obučena, našminkana ili kakva je figura Kolinde Grabar Kitarović, to je bila svakodnevna tema. Tako je i na većini portala normalno da pored vijesti o korupcijskim aferama i ekonomskim problemima stoje naslovi o guzi koja je zaludjela Instagram, voditeljicama s isklesanim tijelima i dekolteima koji su zapalili mreže. Sve je to objektivizacija žena. 

Vezana vijest

Paritet

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izgled Sanje Musić Milanović bitnija je tema od bilo kakvog njezinog rada.

"Međutim, cipele su zasjenile te rezultate. Ja se od lipnja pitam, zašto?", kazala je Musić Milanović u RTL Direktu. 

Odvjetnica, političarka, doktorica, pjevačica, to nije bitno. Ako je žena u fokusu javnosti, njezin izgled bit će prioritet. Takva objektivizacija žena danas je jača no ikad, smatra Gordana Vilović, prodekanica za nastavu na Fakultetu političkih znanosti. 

"Čini mi se da se taj intenzitet sad pojačava zbog toga što se i mijenjaju društveni mediji. Instagram je vrlo snažan i ako otvorite vidjet ćete na stotinu načina kako se to komentira ili kako se koristi za neke druge svrhe u mainstream medijima", kazala je Vilović

Da je saborska pista, koja to ne bi ni trebala biti, očito rezervirana za zastupnice, ali ne i zastupnike, govori činjenica da se o njima tako piše gotovo nikad. Ne rade se liste najbolje odjevenih muških zastupnika niti se piše o njihovim nogama. Iznimka su tregeri Zlatka Hasanbegovića.

"Žene se vrlo često znaju naći pod povećalom, nazovimo to tako, modnih kritičara ili cjelokupne javnosti zbog načina na koji se odijevaju ili kako izgledaju", kazala je Sabina Glasnovac, saborska zastupnica iz redova SDP-a.

Vezana vijest

Katarina Peović

Upravo se tako šalje poruka da je žena objekt i da to što ima za reći nije važno.

"Objektivizacija sigurno nije na razini seksualnog nasilja protiv žena, ali ako ženu objektivizirate koji je sljedeći korak? Ako ste vi objekt, onda to znači da vas ja mogu i zlostavljati. Onda to znači da vas ja mogu i zlostavljati, dakle vrlo često uz objektivizaciju ide i seksualno uznemiravanje, a onda dakako možemo reći da je objektivizacija i vrsta nasilja", ustvrdila je saborska zastupnica Rada Borić.

Unatoč tome što je obavljala jednu od najvažnijih funkcija u državi, koje su veličine njezine trepavice i na koji način je istaknula figuru, bila je kontinuirana tema o bivšoj predsjednici. Da je Nina Badrić zaludjela fanove ubojitim dekolteom ili pak Natali Dizdar pokazala fantastične noge, nažalost. najklikaniji je sadržaj.

"Objektivizaciju sam doživjela na vlastitoj koži nekoliko puta, pogotovo u periodu kada sam se tek počela baviti glazbom, čak i od najbližih kolega iz mog faha koji jednostavno nisu bili senzibilizirani na takvu vrstu problematike", ispričala je pjevačica Mirela Priselac Remi. 

Vezana vijest

Nasilje u obitelji

Čak je i televizija je primjer rodne diskriminacije i objektivizacije žena, jer, kako izgleda, muški voditelj manje se komentira.

"U puno su boljem položaju muškarci koji imaju sijede i to jako lijepo stoji, ali žene ako imaju sijede, one moraju ipak nešto učiniti da bi izgledale atraktivnije, mlađe ili da bi koristile intenzivnu šminku da njihovo lice izgleda bolje", smatra  

Da odijelo čini čovjeka, u ovom slučaju je krivo. Svaka žena puno je više od onoga što nosi i kako izgleda. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!