Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Krešo Petek

Tko je poduzetnik koji je direktore i političare 'podmazivao' milijunima? Radio i za Ured predsjednice, sinovi punili crnu kroniku

Tko je poduzetnik koji je direktore i političare 'podmazivao' milijunima? Radio i za Ured predsjednice, sinovi punili crnu kroniku
Marko Prpic/PIXSELL

Krešo Petek u javnosti slovi za najbogatijeg i najmoćnijeg čovjeka u Ivanić Gradu

U središtu aferu Janaf koja je jučer odjeknula Hrvatskom nalazi se tvrtka Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada, čiji je čelni čovjek Krešimir Petek također osumnjičen i uhićen u velikoj akciji DORH-a u PNUSKOK-a. Sumnja se da je Petek uhićenom šefu Janafa Draganu Kovačeviću dao čak 1,9 milijuna kuna mita kako bi njegova tvrtka dobila poslove na javnim natječajima.

Vezana vijest

Pretres prostorija tvrtke Elektrocentar Petek  (thumbnail)

Petekova tvrtka u posljednje je tri godine s Janafom sklopila 16 ugovora, uglavnom samostalno, a zadnji ugovor Janaf i Elektrocentar Petek sklopili su u ožujku ove godine i to za izvođenje radova na zamjeni srednjenaponskih kabela za napajanje transformatorskih stanica PTS 4 i PTS 2 RPGE – nužno napajanje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Elektrocentar Petek obiteljska je tvrtka osnovna 1995., a uža joj je specijalnost gradnja energetskih postrojenja i distributivnih niskonaponskih mreža. Jedna je od vodećih u Hrvatskoj u području energetike, od pružanja usluga pa do izvođenja radova.

Prisutna je i u sektorima telekomunikacija, građevinarstva, komunalnih usluga, maloprodaje i veleprodaje elektromaterijala te građevinskog materijala i opreme. U 2019. godini tvrtka je imala prihode od 679 milijuna kuna te dobit od 19 milijuna kuna. 

Krešimir Petek vlasnik je i turističke agencije Petek Tours, a ta je tvrtka lani imala 9,7 milijuna kuna prihoda i dobit od desetak tisuća kuna. Vlasnik je i nekoliko kafića i teniskog centra u Ivanić Gradu. Petek je prije 10 godina bio član HDZ-ovog povjerenstva za razvoj, gospodarstvo, poduzetništvo, proračun i financije.

Petekova tvrtka je 2016. godine s 80.000 kuna donirala HDZ-a, a ranije, 2011., dala je 20.000 kuna HSS-u.

Vezana vijest

Dragan Kovačević

Radio s nizom državnih tvrtki, sin punio stupce crne kronike

Eelektrocentar Petek radaio nije radio samo za Janaf, već i za cijeli niz državnih tvrtki i institucija: HEP, Plinacro, HAC, HŽ Infrastrukturu, Inu, razna ministarstva pa i za Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koji je tvrtkio platio 200.000 kuna za održavanje sustava.

Krešimir Petek u javnosti slovi za najimućnijeg čovjeka u Ivanić Gradu, no novinske stupce više su punili njegovi sinovi. Mario Petek 2010. godine nepravoćno je osuđen na pet godina zatvora jer je godinu ranije pijan izazvao prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao muškarac. U krvi je imao 1,88 promila alkohola. Mario Petek je i 2002. godine skrivio prometnu nesreću sa smrtnim ishodnom, tada nije bio pod utjecajem alkohola, a osuđen je na uvjetnu kaznu jer je bio mlađi punoljetnik.

Prometnu nesreću izazvao je i drugi Petekov sin Miroslav, koji se 2010. zabio u betonski stup Elektre prilikom povratka sa svoje momačke večeri. Tada nije bilo smrtnih posljedica, ali Miroslav i njegov suvozač bili su teže ozlijeđeni.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!