Ostani doma
Novosti / Hrvatska

još nisu sve isplatili

Šteta nakon potresa u Zagrebu: Osiguravatelji isplatili gotovo 200 milijuna kuna, riješeno 6000 zahtjeva

Šteta nakon potresa u Zagrebu: Osiguravatelji isplatili gotovo 200 milijuna kuna, riješeno 6000 zahtjeva
Marko Lukunic/PIXSELL

Procjena osiguravajućih društava je da će ukupno isplatiti 400 do 500 milijuna kuna

Jak potres koji je pogodio Zagreb prouzročio je štetu na više od 26.000 objekata, a ukupna šteta procijenjena na čak 86 milijardi kuna.

Osiguravatelji su do danas po osnovi polica koje pokrivaju rizik od potresa do danas riješile 6.255 odštetnih zahtjeva građana i isplatile 194 milijuna kuna odšteta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Građani još uvijek prijavljuju štete od potresa i neki predmeti su još u obradi. Procjena osiguravajućih društava je da će na ime odšteta za posljedice potresa ukupno isplatiti 400 do 500 milijuna kuna.

"U Hrvatskoj su riziku od potresa posebno izlžena područja oko Zagreba, Rijeke, dalmatinske Zagore i južne Dalmacije, a iskustva iz zagrebačkog potresa pokazala su kako je jedan od najvećih problema iznmno mali postotak višestambenih zgrada koje imaju osiguranje od potresa", kazao je Slaven Dobrić, član Uprave Allianz d.d. i predsjednik Upravnog odbora HUO-a.

Govoreći o budućosti, osiguravatelji su upozorili na veliki nesrazmjer ulaganja u osiguranje imovine u Hrvatskoj u odnosu na ostale zemlje EU, posebno imajući na umu da se Hrvatska, uz Grčku, Tursku, Sjevernu Makedoniju i Italiju, nalazi na tekstonski najrizičnijem području u Europi.

"Prema osiguranja po stanovniku u EU iznosi 2.170 eura, a u Hrvatskoj 347 eura, što je čak pet puta manje, stoga je od iznimne važnosti podignuti svijest građana o nužnosti ulaganja u ovakav vid zaštite", poručila je redsjednica Uprave Euroherc osiguranja Ivana Bratanić.

Podaci pokazuju kako značajan dio imovine u Hrvatskoj nije osiguran ili nije osiguran na primjeren način. 

Navodi da su u prvih osam mjeseci ove godine imovinska osiguranja zabilježila porast od oko pet posto, na nešto više od 900 milijuna kuna premije, a isplaćeno je gotovo pola milijarde kuna šteta, što je skok od 40 posto na godišnjoj razini.

No, Bratanić upozorava da je premija osiguranja imovine po stanovniku u Hrvatskoj lani iznosila 44 eura, naspram prosjeka Europske unije koji doseže 168 eura.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!