Ostani doma
Novosti / Hrvatska

RTL-ov Dosje

Sve liječničke pogreške: Bolnice su isplatile milijune kuna pacijentima, a niti jedna licenca nije nikome trajno oduzeta

Časni sud liječničke Komore nije niti jednom liječniku trajno oduzeo licencu, a privremeno je bez licence ostalo 279 liječnika

U tjednu za nama prvi je put odlučeno da jedan liječnik zbog nesavjesnog liječenja bezuvjetno ide u zatvor i to na godinu dana. Bolnice su zbog pogrešaka isplatile milijune kuna pacijentima, a s druge strane niti jedna licenca nije nikome trajno oduzeta.

Darko Radman je prvi liječnik koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zadarski pedijatar (70) iza rešetaka će provesti godinu dana. Svojim postupcima je skrivio smrt 6-godišnjeg dječaka. Dobio je pogrešnu terapiju i prekasno je hospitaliziran.

Obitelj dječaka angažirala je odvjetničko društvo koji se ovakvim predmetima bavi više od dva desetljeća. 

''Od smrti dječaka je proteklo pet i pol godina, bojim se da parnica za naknadu štete će trajati još i duže. Nas u pravilu organiziraju pacijenti kad sumnjaju da se u liječenju njihovom ili njihovih bližnjih dogodila neka pogreška'', kaže odvjetnik Josip Mađarić.

U javnosti je odjeknuo i slučaj malenog Gabrijela iz Metkovića. Da je bilo propusta pokazala je inspekcije Ministarstva zdravstva i nalaz Hrvatske liječničke komore.

Miroslav Maškarin ostao je bez lijeve noge, a nakon dvanaest godina sud je odobrio još jedno vještačenje.

''Očekivao sam da će se riješiti pozitivno i da ću napokon imati riješenu egzistenciju. Nisam zadovoljan dužinom trajanja postupka'', izjavio je Maškarin.

Najveća odšteta u povijesti hrvatskog zdravstva je ona od 5,6 milijuna kuna. Pacijentica je u KBC-u Rijeka prije 14 godina zbog komplikacija s anestezijom ostala potpuno nepokretna. Bolnica će odštetu plaćati u 10 rata.

Negativna strana je da je proces trajao dulje od 10 godina i to ulijeva nesigurnost pacijentima. Jedina pozitivna strana je to što je dodijeljena odšteta u tom iznosu i koja odražava potrebu u društvu za jednim pravednim iznosom.

KBC je smatrao da to nije liječnička pogreška.

U posljednjih deset godina u disciplinskim postupcima privremeno je oduzeto 17 licenci. Časni sud liječničke Komore nije niti jednom liječniku trajno oduzeo licencu, a privremeno je bez licence dosad ostalo 279 liječnika. 

''Postupci kako kazneni, tako i građanski radi nesavjesnog liječenja i naknade štete radi liječničke pogreške u pravilu spadaju u najdulje postupke. Imamo u praksi slučajeve koji su stari i 15-ak godina, a razlog je što su jako kompleksni'', pojašnjava odvjetnik Mađarić.

Tri cijela sedam milijuna kuna isplaćeno je zbog greške u KB-u Merkuru. Rođen je dječak s teškim oštećenjima zbog gušenja. Ostao je nepokretan. Porođaj bez ugovora s bolnicom obavio je privatni liječnik.

Obitelji i roditeljima preminule rodilje i djeteta isplaćena su 3 milijuna kuna. Bili su pacijenti KBC-a Split i županijskog Doma zdravlja. Liječnik je dobio 18 mjeseci zatvora, uvjetno pet godina.
 
Poznat je i slučaj majke koja je optužila liječnika u Vinkovačkoj bolnici da je skrivio smrt njezina novorođenog djeteta. I ovaj predmet je završio na Sudu časti Hrvatske liječničke komore.

Zbog neprimjerenog ponašanja prema pacijentima 2018. godine ortoped iz KB Dubrava dobio je otkaz. I taj slučaj završio je na Sudu časti.

Najveća afera hrvatskog zdravstva je ona iz 2012. godine, a u optužnici se našlo više od 300 liječnika. Primali su mito od farmaceutske kompanije. Nazvan je imenom čija zakletva bi trebala imati čvrste temelje. Hipokrat. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!