Ostani doma
Novosti / Hrvatska

NOVO NORMALNO

Hrvatske studente čeka izazovna godina! Predavanja pod posebnim mjerama, održavat će se čak i subotom

I dok neki fakulteti već imaju plan i razrađeno nekoliko rasporeda, drugi svoj tek trebaju donijeti.

Nova akademska godina za neke brucoše počinje već u ponedjeljak 28. rujna, a neki fakulteti još uvijek pripremaju detaljne upute i prilagođavaju se epidemiološkim mjerama.

Vezana vijest

Studenti

Kako će izgledati nastava, koja će pravila vrijediti i tko će imati prioritet za nastavu uživo - razlikovat će se od fakulteta do fakulteta - svi slažu najbolji scenarij. Više o tome otkriva naša reporterka Zorana Čičak Kulić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pod maskama i na razmaku - osnovna su pravila za početak akademske godine. Brucoši na Veterinarski fakultet stižu već za tjedan dana i za njih će sva nastava biti na fakultetu. Njihovi stariji kolege studirat će po kombiniranom modelu.

"Normalno da mi fali uživo nastava i druženje s kolegama, ali pola pola je dobro rješenje, da možemo barem nešto uživo odraditi", rekla je studentica Sonja Ann Chiddenton.

Mjerit će se temperatura i nositi maske, a usmeni ispiti mogli bi biti i vani. Praktična nastava uživo na fakultetu za sve studente bila je prioritet.

A na Fakultetu hrvatskih studija za 1395 studenata nastava kreće u klasičnom obliku - uživo. Samo u određenim situacijama velike grupe će se prepoloviti pa će se predavanja održavati u različitom terminu ili za polovinu studenata online. Razmišljaju i o nastavi subotom.

"Imamo dovoljno prostora i velikih dvorana u kojima možemo osigurati nastavu, samo u iznimnim slučajevima ide kombinirana nastava- dakle uvjete da za sve imamo  fizičku nastavu su osigurani", ističe Pavo Barišić, dekan Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Vezana vijest

koronavirus filozofski

U velikoj dvorani na Filozofskom fakultetu u Rijeci do sada je moglo sjediti 150 studenata, sada će biti puno tek svako treće mjesto. Postoji 20 različitih studijskih programa, a prioritet je bio što više izbjeći miješanje studenata. Odabrali su kombinirani model nastave i svi izborni predmeti bit će online.

"Napravili smo raspored da su studenti samo dva dana na fakultetu i uvijek u istoj prostoriji. Također, 60 posto nastave će biti "uživo", a 40 posto online, ali asikrono jer bi to bilo teško održati da bude uživo i online", navodi Ines Srdoč-Konestra, dekanica Filozofskog fakulteta u Rijeci.

I dok neki fakulteti već imaju plan i razrađeno nekoliko rasporeda, drugi svoj tek trebaju donijeti zbog čeka su mnogi studenti u iščekivanju.

"Smještena sam u domu, ali mnogi moji kolege su razmišljali da li da uopće traže smještaj i ima li smisla dolaziti u Rijeku", govori studentica Tabita Crnoja.

Zato se svi nadaju da će detaljne upute o odabranim modelima i održavanju nastave stići što prije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!