Ostani doma
Novosti / Hrvatska

na sat vremena

Ugostitelji u Dalmaciji 24. rujna zatvaraju objekte, od Vlade traže hitne mjere: 'Za nas je 5 do 12 prošlo'

Ugostitelji u Dalmaciji 24. rujna zatvaraju objekte, od Vlade traže hitne mjere: 'Za nas je 5 do 12 prošlo'
Ilustracija/Goran Kovacic/Pixsell/Udruženje ugostitelja Split

Cilj akcije je upozoriti na težak položaj u kojem su se ugostitelji našli zbog pandemije koronavirusa.

Ugostitelji Dalmacije će u četvrtak 24. rujna s početkom u 11:56h na sat vremena prestati posluživati gostwe u svojim ugostiteljskim objektima u sklopu akcije 4 do 12 kojoj će se pridružiti i ugostitelji iz Zadra, Šibenika, Dubrovnika i drugih gradova južne Hrvatske.

Cilj akcije je, kažu, upozoriti na težak položaj u kojem su se ugostitelji našli zbog pandemije koronavirusa te potaknuti na žurno djelovanje odgovornih institucija s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprječavanja kolapsa gospodarstva, samo što se ovaj put sat pomiče za jednu minutu jer je za ugostitelje 5 do 12 već prošlo.

Vezana vijest

kafić

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedan od zahtjeva ugostitelja jest porezno rasterećenje s razinom oporezivanja koja je realna i otvara put oporavku pa tako od odgovornih institucija traže obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021. godine, trajnu preferencijalnu stopu na hranu, koja po zakonu uključuje jelo, kavu, sokove, pivu, vodu i vino, od 13 ili 10 posto te pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost i HBOR-a za investicije.

"Turistička sezona dala je neočekivano dobre rezultate, obzirom na očekivanu pustoš uzrokovanu pandemijom. Prednjačili smo u brojkama među mediteranskim zemljama zahvaljujući sinergiji malog čovjeka, poduzetnika i vladajućih institucija. Nažalost, ostvareno neće biti dovoljno za premostiti jaz nastao zbog karantene u proljeće, a za velik broj ugostitelja ni za dočekati iduću turističku sezonu", kaže Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja Split.

Vezana vijest

Konobarica/Ugostitelji

Bez hitnih mjera, šteta će biti nepopravljiva

Ugostitelji su naglasili da sada na naplatu dolaze svi problemi koji su bili prisutni prije razdoblja pandemije, a ti naslijeđeni problemi i zapreke u poslovanju zbog pandemije koronavirusa natjerale su ih na udruženo djelovanje kako bi upozorili Vladu na propuste na terenu.

"Nikad u povijesti naše zemlje privatni sektor nije bio prisiljen prosvjedovati na način da obustavi stvaranje utrška, do danas. Naša je zadaća poručiti odgovornim institucijama da bez novih mjera neće biti moguće spasiti radna mjesta", poručila je Tabak, dodavši da su pristupi kreditnim linijama blokirani, a primanja za 60 tisuća ljudi su pod upitnikom.

Vezana vijest

Kafić, Krunoslav Capak

"Oni su naš najvažniji resurs, i ako ih izgubimo, šteta će biti nepopravljiva", rekla je Jelena Tabak.

Anketa pokazuje da gotovo 60 posto od 500 ugostitelja iz cijele Hrvatske bilježi pad u poslovanju veći od 50 posto, a njih 40 posto u ovakvim uvjetima možda neće opstati do sljedeće sezone te da će 80 posto poslodavaca biti primorano dati otkaz svojim djelatnicima.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!