Ostani doma
Novosti / Hrvatska

GRAĐANI NISU NAKLONJENI

Zabrinjavajuće istraživanje: Gripa je pred vratima, a više od dvije trećine Hrvata ne misli se cijepiti!

Želi li struka promijeniti mišljenja građana, morat će se dodatno potruditi

U očekivanju nadolazeće sezonske gripe i u jeku postojeće epidemije koronavirusa donosimo istraživanje Valicona za RTL i odgovaramo na pitanje "Žele li se Hrvati cijepiti protiv sezonske gripe koja je pred vratima?".

Vezana vijest

Cijepljenje protiv gripe

Građani nisu naklonjeni ideji o cijepljenju. U ovom trenutku, preventivno se za sezonsku gripu cijepiti planira tek 25 posto građana i to čim cjepivo postane dostupno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vjerojatno i sigurno se neće cijepiti ukupno 67 posto ispitanika.

Prema istraživanju, najviše onih koji su se odlučili cijepiti smatraju to odgovornim ponašanjem prema sebi i drugima. Navode i da je motiv preventiva, odnosno smanjivanje šanse od obolijevanja od gripe, a kao značajan motiv istaknuo se i strah od istovremene zaraze Covidom-19 i virusom gripe. Očekivano, među razlozima je visoko i preporuka za cijepljenje zbog godina.

Zašto je većina ipak protiv? 

Kombinacija je to više razloga među kojima se ističe neučinkovitost cjepiva. Ispitanici obrazlažu to činjenicom da nema smisla jer virus gripe mutira. Odluka o necijepljenju pada i jer ispitanici smatraju da nisu rizična skupina i da imaju male šanse da obole jer vode zdrav život, zbog čega zaključuju da imaju jak imunitet.

Tu je i mišljenje da cjepiva nisu sigurna. 

Želi li struka promijeniti mišljenja građana, morat će se dodatno potruditi.

Izloženi podaci prikupljani su online anketom na nacionalno reprezentativnom uzorku u razdoblju od 18. do 21. rujna. Statistička pogreška +/- 4,3 posto. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!