Ostani doma
Novosti / Hrvatska

GOSTOVALA U RTL-U DANAS

Odvjetnica za RTL o izjavama državnog vrha o aferi Janaf: 'Ima elemenata za ustavnu tužbu'

U RTL-u Danas o aferi Janaf i svađi koja je nastala među političarima zbog istrage govorila je odvjetnica Višnja Drenški Lasan

U RTL-u Danas o aferi Janaf i svađi koja je nastala među političarima zbog istrage  govorila je odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

Ta odvjetnica je dobila presudu zbog ovakvih slučajeva na sudu u Strasbourgu. Odgovorila je na pitanje ima li u slučaju Janaf elemenata za ustavnu tužbu. "Definitivno elemenata ima. Ponovila se situacija da imamo izjave određenih ljudi koji zapravo predstavljaju političku vlast u ovoj zemlji koje daju takve izjave koje upućuju na krivnju nekih osoba  protiv koje je tek doneseno rješenje o provođenju istrage, koje još nije postalo niti pravomoćno", kazala je. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mi smo daleko od suđenja, istraga je tek otvorena. Te izjave nisu niti poželjne niti dobre. Daleko od toga da javnost ne treba znati što se događa jer javnost ima pravo primati informacije o aktualnim predmetima. No javne vlasti se ne smiju na takav način miješati da vrijeđaju presumpciju nevinosti određenih osoba", naglasila je. 

Vezana vijest

Dragan Kovačević

"Mi smo u predmetu Maestro protiv Hrvatske kao država već jednom morali platiti naknadu štete zbog neprimjerenih izjava koje su davali u javnosti isto u situaciji kada još nije donesena niti jedna sudska odluka o uhićenjima i postupanjima osoba koje su tada bile optužene. To je predmet Peša protiv Hrvatske. A izjave su tada dali predsjednik države, premijer, glavni državni odvjetnik i tadašnji ravnatelj policije", kazala je. 

Smatra kako su političari pretjerali u svojim izjavama u kojima su komentrali aferu Janaf. "Tu ima elemenata povrede prava na presumpciju nedužnosti koje je ustavno pravo. Samo je zakonodavni okvir od vremena Peša protiv Hrvatske danas bitno drugačiji. Mi smo zemlja koja je u EU, znači presumpcija nedužnosti ne samo da se štiti Ustavom i člankom 6. Europske konvencije za zaštitu ljudiskih prava i temeljnih sloboda, ona je zaštićena i kao pravo u Povelji o temeljnim pravima građana EU, a štiti se i Direktivom koja je donesena i koja govori i o određenim vidovima presumpcije nevinosti u kaznenim postupcima", kazala je. 

Otkrila je da je u nedavnoj odluci Suda u Luksemburgu stajalo da se "javne vlasti ne smiju na neprimjeren način mješati u postupke na način da njihove izjave sugeriraju nečiju krivnju".  

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!