Ostani doma
Novosti / Hrvatska

DOBAR POSAO U POSAVINI

Pod krošnjama hrasta leži 15 milijuna kuna: Dobra prilika za podebljanje kućnog budžeta, a sezona samo što nije počela

Pod krošnjama hrasta leži 15 milijuna kuna: Dobra prilika za podebljanje kućnog budžeta, a sezona samo što nije počela
Pixabay

Područje kvalitetnih hrastovih šuma proteže se od Vinkovaca do Karlovca

Žirolovci na području županjske Posavine ovih dana obilaze predjele spačvanskih šuma i "snimaju“ one bogate plodom hrasta lužnjaka, koji će im i ove jeseni podebljati kućni budžet.

Vezana vijest

Znate li kako izgleda hranidbeni lanac?

Hrvatske šume 5. listopada počinju preuzimanje žira skupljenog u registriranim šumskim sjemenskim objektima. Svi zainteresirani mogu se javiti u najbližu šumariju i ondje zatražiti dozvolu za skupljanje sjemenskog materijala i dobiti potrebne upute. Otkupljuje se samo kvalitetan žir jer se onaj lošije kvalitete ne može koristiti za pošumljavanje. Svaki žir skupljač mora pregledati, da nema vidljivih oštećenja, rupa od parazita, mora biti čvrst na dodir i sjajnog oklopa.

Za uslugu skupljanja žira hrasta lužnjaka i ove godine, kao i lani, za Glas Slavonije iz Hrvatskih šuma kažu da će plaćati devet kuna za kilogram, a za žir hrasta kitnjaka kunu više. Napominju da pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti (obrtnici), koje su u sustavu PDV-a, na obračunani iznos usluge skupljanja dodaju PDV. Cijena za građane je brutoiznos s uključenim porezima i doprinosima što znači da im nakon svih odbitaka ostaje oko sedam kuna za kilogram.

Za usluge skupljanja žira u ovoj godini, ako se plan uspije u cijelosti ostvariti, izdvojiti će 15.000.000 kuna, a cilj je osigurati planiranu proizvodnju kvalitetnih sjemenskih sadnica, kao važnog činidbenog faktora u šumskom gospodarenju. 

Područje kvalitetnih hrastovih šuma proteže se od Vinkovaca pa sve do Karlovca, a skupljanje se obavlja u onim šumama koje koriste prije svega za proizvodnju kvalitetnog sjemena kroz duži niz godina. Sezona skupljanja žira, ovisno o vremenskim prilikama, traje tijekom listopada. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!