Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Analitičari za RTL.hr

Što se krije iza sukoba Milanovića i Plenkovića? Obje strane ponašaju se nedopustivo, a predsjednik je u 'nezgodnoj situaciji'

Što se krije iza sukoba Milanovića i Plenkovića? Obje strane ponašaju se nedopustivo, a predsjednik je u 'nezgodnoj situaciji'
Pixsell/RTL

Radi se o tome da je predsjednik Milanović u lockdownu bio u tom klubu i u nezgodnoj je situaciji, kaže politički analitičar Krešimir Macan za RTL.hr.

Nastavlja se prepucavanje na relaciji Zoran Milanović - Andrej Plenković. Tako ni početak novog tjedna nije prošao bez međusobnih podbadanja i kritika. Sve je počeo predsjednik, koji je u Donjem Miholjcu rekao, među ostalim, da je stabilniji od Plenkovića i da nikoga nije napao fizički. 

Plenković mu je vrlo brzo odgovorio iz Šibenika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Vidi se iz aviona da se Milanović stabilizirao...", rekao je premijer, a na pitanje hoće li prihvatiti poziv predsjednika i doći na sastanak s njim, Plenković je rekao:

Vezana vijest

zoki

"Sastanak? To su bespredmetne inicijative. Jedini sastanak s predsjednikom će biti onaj o imenovanju veleposlanika', kazao je premijer.

Predsjednik se osjeća ugroženo

Žarko Puhovski. FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Politički analitičar Žarko Puhovski u razgovoru za RTL.hr kaže da mu se sve više čini da se predsjednik osjeća ugroženo što je bio marginalno pod mjerama. 

"On tu sada ponavlja sve te teze. Ali isto tako, nije sasvim uvjerljivo da premijer ništa ne zna", kazao je Puhovski i dodaje:

"Gotovo skandalozno kao Milanovićevo ponašanje je ono što su neki dan napisali iz Ureda premijera. Premijer i Ured premijera ne mogu birati hoće li se ili neće sastati s predsjednikom države. To je stvar funkcioniranja sustava što je u opisu posla predsjednika a i premijera. Kad predsjednik traži sastanak u nekom razumnom roku, on se mora odazvati. Pogotovo mu ne može postavljati uvjete, kao što su rekli da se stabilizira. To nisu njihove stvari, da se oni bave je li on stabilan ili ne. To su dvije institucije, to nisu dvije osobe, dva huligana koja se nadigravaju u poluosvijetljenoj ulici na Trešnjevci. To su odnosi dviju institucija u okviru diobe vlasti. Ne može se premijer pojaviti kao netko tko se neće s predsjednikom sastajati", jasno će Puhovski i kaže:

"Milanovićevo ponašanje je teško podnosivo i psihologijski bi se moglo rastumačiti da se osjeća ugroženim što se našao pod mjerama, drugi razlog ne nalazim. Ali, odgovori iz Plenkovićeva ureda su nedopustivi", zaključuje Žarko Puhovski.

"Milanović želi poziciju čistog moralnog autoriteta, a tu je poziciju izgubio"

Krešimir Macan. FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan za RTL.hr kaže da je evidentno da premijer ne potiče predsjednika na raspravu nego je čak nekoliko puta pustio da mu netko drugi odgovori.

"Radi se o tome da je predsjednik Milanović u nezgodnoj situaciji. U lockdownu je bio u tom klubu i u nezgodnoj je situaciji. On se ponaša kao Kolinda Grabar-Kitarović kad je ispalo da je nisu upozorili da se snimaju njeni razgovori s Mamićem ili što je već bilo", podsjeća Macan i dodaje:

Vezana vijest

plenković

"Ako je u lockdownu išao u neki klub, koji je onako čudan, jesti da ne bi propalo, ne znam kakvu poruku šalje javnosti. I to ga najviše muči. On želi imati poziciju čistog moralnog autoriteta, a tu je poziciju izgubio. I zato on želi skrenuti pozornost s toga. Njemu su sada svi drugi krivi što je postupio tako kako je postupio u lockdownu", ističe komunikacijski stručnjak.

Macan napominje da se u cijeloj ovoj priči oko Janafa, uhićenja, "Kluba" i ostalih stvari zaboravlja jedan bitan detalj:

"Istraga nije probijena. To je ono što Milanović namjerno ne želi reći. Bila je tako dobra da je nisu probili. Umjesto da pohvali istragu koja je za razliku od mnogih došla do svoja kraja, on je napada", zaključio je Krešimir Macan za RTL.hr.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!