Ostani doma
Novosti / Hrvatska

INSPEKCIJA OTKRILA NEPRAVILNOSTI

Tragedija u Dugom Ratu ponovno prokazala kaos u sustavu privatnih domova, ministar najavio više nadzora i rigoroznije kazne: 'Alternative nema!'

Nakon što županija izda rješenje više po zakonu nema nadzor nad privatnim domovima

Inspekcija Ministarstva obitelji i socijalne politike nakon nedjeljne tragedije u Domu za stare i nemoćne u Dugom Ratu, u kojem su u požaru preminule dvije štićenice, u domu je otkrila nepravilnosti.

Vezana vijest

Josip Aladrović

Naime, ondje je smješteno više korisnika od dopuštenog, što nije direktno u vezi s izbijanjem požara, ali očito ukazuje da i dalje nije uveden red, osobito u privatne domove nakon tragedije u Andraševcu početkom godine kada je u požaru umrlo šestero štićenika. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zbog prevelikog broja korisnika vlasnicima doma u Dugom Ratu gdje su preksinoć u požaru život izgubile dvije štićenice ide prekršajna prijava.

"Međutim, činjenica je da su kazne preblage i da ih mijenjamo kroz zakon o socijalnoj skrbi. Radna skupina radi na njemu i očekujemo do desetog mjeseca da ide u javnu raspravu", rekao je ministar Josip Aladrović.

Kroz privatne domove prošla je i njegovateljica koja sad radi u državnom domu za starije. Problemi poput nereguliranog statusa njegovateljica postoje i u državnim ustanovama, ali privatne domove smatra zabrinjavajućima. 

"Da, to je siva zona, to može napraviti apsolutno svatko. Ja to mogu napraviti da imam kuću u urbanoj sredini. Evo, recimo Gata, ja tu mogu zbrinuti 50 ljudi. Niti me tko kontrolira niti me tko pita. Ništa", upozorava Marijana Tomaš.

I nakon tragedije u privatnom domu u Andraševcu gdje je u požaru život izgubilo šest štićenika, sustav se nije pokrenuo.

"Tada su oni najavili pojačani nadzor, međutim od tog pojačanog nadzora ništa. Jer da je bio, onda se ne bi dogodilo ovo što se sada dogodilo", smatra Tomaš.

800 domova, a premalo inspektora

Nakon što županija izda rješenje više po zakonu nema nadzor nad privatnim domovima. 

"Ovi obiteljski domovi su se otvarali zbog malih kapaciteta, a povećane potrebe unatrag 20-tak godina. No sada se ukazuje da kriterije moraju značnije prilagoditi takvoj kategoriji korsnika", rekla je Helena Bandalović, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Splitsko-dalmatinske županije.

U Hrvatskoj postoji više od 800 domova za starije, a i sam ministar priznaje da je inspektora premalo. 

"Nismo ih imali dovoljno, sada ćemo povećati broj inspektora i vršit ćemo puno intenzivniji nadzor i kazne će bit rigorznije, tu altenarative nema", rekao je Aladrović.

Briga za starije i nemoćne u privatnim domovima dosad se provodila bez prevelike kontrole, ali nakon dva tragična slučaja alterntive više ne bi smjelo biti.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!