Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Pravi bum!

Natalitet vidljiv golim okom: Demografsko čudo na malom brijegu kod Bjelovara

Na brijeg smo stigli nenajavljeni, ali nije dugo trebalo da se na ulici okupi nogometna momčad

Da vas ne deprimiramo posljedicama lošeg standarda i iseljavanja, imamo lijepu priču o jednom demografskom čudu na Turskom brijegu. Taj se brijeg se nalazi u Zrinskom Topolovcu, kod Bjelovara, a mještani kažu da imaju najviše djece po četvornom metru u Hrvatskoj. U 30 kuća je 35 djece.

Zrinski Topolovac. Najmanja općina u bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Nema vrtić, ali ima puno djece. U školskim klupama ih je 50. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Imam šest sestara, ja se zovem Lara. Najstarija je Laura koja ima 16", rekla je učenica Lara Blažeković.

Dok se brojne škole zatvaraju, u općini od 800 stanovnika nemaju taj problem.

"Sad imamo mali demografski bum. Sad imamo 17 prvašića i generacije iza su dosta brojne tako da  ova škola time ne oskudjeva. Jedva samo se smjestili sada ponovnim mjerama", rekao je ravnatelj OŠ Rovišće, Vlado Karagić.

Ali Zrinski Topolovac svoje demografsko čudo može zahvaliti jednom brijegu. 

Čim smo stigli tamo mještani kažu, to je točno. Tridesetak je kuća u ulici i 35 djece do 15 godina. Prvu smo sreli gospođu Katicu i njene unuke.

"Evo mi imamo specifičnu ulicu u našoj Općini. Imamo puno djece. Počeli su se ravnati po meni, ja imam šestero djece i 18 unučadi i 19 čekam", rekla je Katica Šostaric.

Vezana vijest

Baby boom, svjetsko nogometno prvenstvo,

Na brijeg smo stigli nenajavljeni, ali nije dugo trebalo da se na ulici okupi nogometna momčad. U ulici su tri trudnice.

Ali ne ide na Turskom brijegu tako lako prebrojavanje djece, treba malo koncentracije. Pitanje za milijun kuna: koliko nećaka, nećakinja i djece ima Ivan.

"13 i mojih dvoje troje na putu. Ipak 16. Da. 16 nećaka i nećakinja i mojih dvoje treće na putu. Konačan odgovor", rekao je Ivan Šostaric.

Općina ima poštu, crkvu, i trgovinu, a većina stanovnika se bavi poljoprivredom ili ide na posao u susjedne gradove. Problema s iseljavanjem nemaju, ali imaju natalitet vidljiv golim okom.

Ali u čemu je tajna?

"Tajna je u tome što su mladi ljudi ostali doma i relativno se mladi oženili i odlučili se na djecu. Sadržaja za rad nema, škola je ovdje od prije, vrtić nije isključena opcija, igralište smo opremili. Kulturnih sadržaja ponekad ima, ali svega toga je puno manje nego u gradovima", rekla je načelnica Općine Zrinski Topolovac, Jasna Mikles Horvat.

Manje je i stresa, ali i novca. Općina je pod posebnom državnom skrbi. No unatoč tome veselo je i plodno.

Vezana vijest

Marin Strmota

"Djeca su Božji blagoslov. Kome je bog dao duha dat ćemo i kruha. Mlade mame idu na posao, a bake čuvaju, trebao bi nam jedan vrtić", rekla je Katica.

Popis stanovništva koji nas čeka na proljeće mogao bi otkriti pravu demografsku katastrofu. Sliku popravlja ova mala općina, koja će dotad dobiti još djece. A Turski brijeg zaslužuje novo ime. Plodni brijeg.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!